Ayanda Patosi is veranderd van makelaar. De pas twintig geworden townshipboy uit Kaapstad zit nu bij het kantoor van Rob Moore, invloedrijke Zuid-Afrikaan die vanuit Barcelona opereert en onder meer ook Steven Pienaar (Everton), Victor Wanyama (Celtic Glasgow), Darren Keet (Kortrijk) en Daylon Claasen en Lance Davids (Lierse) vertegenwoordigt. De revelatie van Lokeren moest daarvoor breken met de mensen van de academie ASD Cape Town, de Engelse zakenman Mike Steptoe en zijn zoon en door de FIFA erkende makelaar John Steptoe. Daar kunnen die niet mee lachen, weet Stefan Van Heester, Belgische makelaar die hier voor hen als tussenpersoon fungeerde.

“Volgens de FIFA-regels kan je als makelaar een contract van maximaal twee jaar afsluiten met een speler”, zegt Van Heester. “Daarna moet dat schriftelijk hernieuwd worden. Dat het niet gebeurde, verraste mij niet, want in november van vorig jaar hoorde ik in Rome al iemand beweren dat hij Ayanda vertegenwoordigde. Dat was bijna een jaar voor het contract afliep, dus dat was tegen alle regels in. Maar daar trekt de Belgische voetbalbond noch de FIFA zich iets van aan. Voor wie in de academie en in Ayanda investeerde, is het absoluut een punt van frustratie dat zodra hij begint te renderen, de vogel is gaan vliegen. Maar zeker als tussenpersoon heb je op zulke jongens weinig impact. Mocht er morgen iemand bellen die zich uitgeeft voor een Russische makelaar en zegt dat hij hem naar Anzji kan brengen, dan denk ik dat Rob Moore ook niet meer in het spel is.

“Het is jammer, want er is ook veel tijd ingestoken om dat hier allemaal in orde te krijgen, gaande van een gsm en een laptop tot allerhande praktische zaken”, vertelt Van Heester. “Het grote verschil is dat Ayanda in die academie in Kaapstad op internaat zat, dat alles er wel gratis was, maar dat er ook een strikt regime heerste: om tien uur de lichten uit, om halfzeven opstaan, om acht uur de bus op. Hier kwam hij bij een club terecht waar er op zelfdiscipline gerekend werd en zeker in het begin was dat een hele aanpassing. Ook omdat hij in een voetbalcultuur terechtkwam waar je elke week de nieuwste gsm en de nieuwste koptelefoon moet hebben. Dat maakte dat er best wel wat financiële problemen waren. Die mannen komen vanuit de pure armoede in een luilekkerland terecht, zeg maar, worden hier profvoetballer, krijgen geld ter beschikking en willen altijd maar meer. Patosi trok veel op met mensen als Anele, die bij Genk een 400.000 euro per jaar verdient, en werd overdonderd met verhalen van makelaars die beloofden dat ze hem naar een topclub zouden brengen. Hij was altijd maar over geld aan het zagen, ook omdat er in zijn contract staat dat er na zeven of acht basisplaatsen over een nieuw contract onderhandeld zou worden. Maar in samenspraak met de club vonden we een contractverlenging niet opportuun zolang hij niet helemaal doorgebroken was.”

Intussen tekende Patosi met zijn nieuwe makelaar wel al een verbeterd contract tot 2016. “Ik kan begrijpen dat Ayanda voor een groot Zuid-Afrikaans makelaarsbureau kiest, hij ziet dat ook als een bevestiging van zijn mogelijkheden”, zegt Willy Reynders, sportief directeur van Lokeren. “Alleen viel het op een ongelukkig moment, omdat we net zijn contract aan het openbreken waren en die man daar dan tussen springt. Maar dat is het wereldje zeker?” ASD Cape Town blijft wel vijftig procent van de transferrechten behouden. “Dat vind ik logisch”, zegt Reynders. “Zeker omdat het niet om een club maar om een opleidingsschool gaat.”

Maar ook Colin Gie legde bij Lokeren al een financiële claim neer. Hij was vroeger CEO van de academie die nu door Mike Steptoe geleid wordt, bracht vandaar Anele naar Genk en bood er ooit ook Patosi aan. “Hij beweerde dat hij nog geld te goed had van de Steptoes,” zegt Reynders, “maar we zegden hem dat dat niet onze zaak is en dat hij dat met hen moest regelen.”

“Al die claims, dat is geregeld”, zegt Van Heester. “Mike Steptoe verzekerde mij dat wat er van toen nog opengestaan zou kunnen hebben, nu niet meer aan de orde is.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Zodra hij begint te renderen, is de vogel gaan vliegen.” Stefan Van Heester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier