Feyenoord vecht tegen een sportieve crisis.

De productiviteit van routinier Roy Makaay blijkt dit seizoen van cruciaal belang voor Feyenoord om succes te kunnen boeken in de Nederlandse eredivisie. De scoremachine van de 33-jarige aanvaller, die in Duitsland de bijnaam Tor-Phantom meekreeg, sputtert dan wel Europees, in eigen land was hij tot afgelopen weekend goed voor twee goals in zes duels. Op Roda JC (0-4) en thuis tegen Heerenveen (2-2) leverden zijn treffers puntengewin op voor de door blessurelast overmande Rotterdammers. Het eigen legioen lijkt stilaan te gaan berusten in de deprimerende prestaties.

“Niemand hoeft medelijden met mij te hebben”, zo sprak coach Gertjan Verbeek (46) al in VI. De malaise bij Feyenoord lijkt niet met een zege of minder te beteugelen. Het blijft opvallend rustig in De Kuip, een wereld van verschil met het oproer in 2006, dat uiteindelijk tot een grondige renovatie in de bestuurskamer en de spelersgroep bij de club leidde. Wie moeten we nu weer de schuld geven, zo lijken de ontgoochelde supporters zich af te vragen.

Diverse spelersfondsen werden opgericht om de selectie te versterken, maar door de bestaande blessuregolf kon Verbeek nog geen enkele keer zijn beste elftal opstellen. De amper zeventienjarige Wijnaldum staat symbool voor de opgebloeide jeugdopleiding bij de Rotterdamse ploeg, waar momenteel de balans tussen de tieners en dertigers ontbreekt.

Daardoor blijft Verbeek (vooralsnog) buiten schot. Hij zei het al eerder: Heerenveen, FC Groningen en zelfs FC Twente zijn zowel financieel als qua infrastructuur Feyenoord voorbijgestoken. De opmars van de clubs uit de provincie, terwijl hij volop zoekt naar oplossingen voor de sportieve crisis. Doelman Henk Timmer verwoordde het na het UEFA Cupduel tegen AS Nancy nog perfect: alleen het enorme legioen maakt van Feyenoord nog een topclub. Voor de rest is het momenteel vooral een tobploeg.

Nu technisch manager Peter Bosz ook zelf twijfelt over een langer verblijf, lijkt het er sterk op dat Verbeek er helemaal alleen voor staat en zal worden afgerekend op zijn aantal punten.

FC Groningentrainer Ron Jans maakte bekend dat de Argentijnse jeugdinternational Matías Cahais (20), die sinds januari deel uitmaakte van de kern, mag vertrekken. De linksvoetige centrale verdediger slaagde er niet in te imponeren en raakte slechts aan tien competitieduels.

AZ kiest er volgens clubarts Edwin Goedhart voor om Moussa Dembélé extra rust te geven na zijn knieletsel, dat hij opliep tijdens de opwarming van België-Spanje. Voor Louis van Gaal is een kijkoperatie geen optie.

Willem van Hanegem ging op de website van FC Utrecht inhoudelijk in op het ontslag van zijn vier assistenten. De hoofdtrainer verweet vooral het duo John van LoenRob Druppers “alleen maar gezanik en gezeur, ook tegen elkaar. Zolang zij samen zitten, gaat het niet lukken.”

Bert van Marwijk houdt vast aan dezelfde spelers voor de oefeninterland tegen Zweden op 19 november in de ArenA. Alleen Edwin van der Sar valt weg. Henk Timmer en Michel Vorm zijn de opgeroepen goalies.

ADO Den Haag zit opnieuw in zware financiële problemen. De club kampt met een tekort van zes miljoen euro.

Leen Looijen vertrekt bij NEC. De voormalige trainer en technisch directeur heeft nood aan een nieuwe uitdaging en verlaat de club op 1 januari 2009.

Scheidsrechter Roelof Luinge (52) floot met NEC-PSV zijn vijfhonderdste duel op het hoogste niveau.

Onze landgenoot Floribert Ngalula (21), die afgelopen zomer na een proefperiode een eenjarig contract kreeg bij Sparta, moet zijn debuut opnieuw uitstellen. De middenvelder onderging een knieoperatie om een hardnekkige slijmbeursontsteking te laten weghalen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier