Dik een maand nadat het gerucht opdook dat trainer Harm van Veldhoven (49) door KV Mechelen gepolst was in verband met de opvolging van Marc Brys, die twee weken geleden ontslagen werd, heeft de in Nederland geboren Belg effectief een (tweejarig) contract getekend bij Malinwa.

Zowel de club als zijn nieuwe trainer praat nu niet toevallig veelvuldig over “strijd” en “de tegenstander schrik aanjagen”. Dat waren elementen die voorzitter Johan Timmermans weleens zei te missen toen Brys aan de slag was bij Mechelen, terwijl KV volgens de preses net groot geworden is dankzij passie en strijd. In dat opzicht is de keuze voor Van Veldhoven logisch; hij staat bekend om zijn vechtersmentaliteit. “Ik heb wat Engelse manieren,” vertelde hij begin 2008 in dit blad, “ik strijd met opgeheven hoofd en tot de laatste snik.” Dat had hij in zijn spelerperiode al; hij gold als een aanjager die het veeleer moest hebben van zijn karakter dan van zijn techniek. “Als het moeilijk is, moet je bij momenten het smeerlapke uithangen,” aldus Van Veldhoven in 2008, waarna hij toegaf dat dat ettertje nog in hem zit, “net als respect voor de tegenstander, je moet elkaar achteraf fair in de ogen kunnen kijken.”

Van Veldhoven, die zich rond het veld gedraagt als een gentleman, zegt met KV naast strijd ook “spektakel” en “verzorgd voetbal” te willen brengen. Op dat vlak scoorde hij in België voorlopig vooral goed tijdens het seizoen 2007/08, toen hij op het Kiel een Zuid-Amerikaans middenveld ter beschikking had ( Ederson TormenaHernán LosadaGustavo Colman) en met Germinal Beerschot als vijfde eindigde.

Dat goede resultaat is in zijn trainerscarrière tot nog toe geen uitzondering. Met Lommel, de eerste club die hij trainde, werd hij kampioen in de tweede klasse en met Brussels deed hij dat nog eens over, waarna hij met Cercle Brugge drie seizoenen in de buik van de eerste klasse strandde. Toen hij enkele jaren later, na zijn periode op het Kiel, de grens met zijn geboorteland had overgestoken en Roda JC in 2009 eerst behoed had voor degradatie uit de Eredivisie, eindigde hij met de club uit Kerkrade twee keer in de linkerkolom, met als uitschieter een zesde plaats in 2011. En hoewel afgelopen seizoen de financiële beperkingen van de club nog groter waren dan voordien, miste Roda de Nederlandse play-offs enkele weken geleden maar nipt.

Op het moment dat Roda begin mei als tiende eindigde, had Van Veldhoven al beslist zijn aflopende contract niet te verlengen. “Het is misschien goed om na drie jaar een volgende stap te zetten”, zei hij in 2008 al een keer, toen hij sprak over zijn vertrek bij Cercle. “Ik ben veeleisend, een doordrammer, aanwezig. De ene gaat daar beter mee om dan de andere.”

Daarnaast maakte Van Veldhoven er de afgelopen maanden geen geheim van dat hij het tijd vond om op het hoogste niveau prijzen te pakken. “Ik wil enkel naar België terugkeren voor de top vijf”, zei hij eind 2011. “Tot nu toe was ik altijd bezig om ergens iets op te bouwen, vaak om zo ploegen met problemen weer op de rails te krijgen. Ik zat nu een paar keer heel dicht bij een Europees ticket met clubs die dat normaal niet ambiëren. Uiteindelijk geeft het financiële toch telkens weer de doorslag. Ik wil eens aan de andere kant staan, ondervinden wat het is om zelf met zulke financiële mogelijkheden te kunnen werken.”

In het licht van die uitleg is zijn jawoord aan KV verrassend, want vooralsnog geldt Malinwa als een club die ook vooral moet omgaan met beperkingen. In de gegeven infrastructuur bereikte KV qua commerciële inkomsten zijn plafond. En aangezien de club de afgelopen jaren wel spaarde voor een stadionuitbreiding maar die nog niet kon doorvoeren, omdat het stadion sinds 2003 in handen was van een vereffenaar, trad er een sportieve stagnatie op; KV kon de voorbije seizoenen de subtop niet ontstijgen. In maart kwam het stadion in handen van een investeringsmaatschappij, maar grondige werken kunnen ten vroegste in 2013, wat impliceert dat extra inkomsten uit die hoek nog even op zich zullen laten wachten. Wel kwamen er dankzij de verkoop van middenvelder Julien Gorius onlangs weer centen binnen.

Uitkijken wordt het nu naar inkomende transfers, waarmee onder meer dat vertrek van Gorius opgevangen moet worden. In het verleden gebeurde het weleens dat er in het zog van Van Veldhoven spelers volgden die hij kent van vroeger.

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Ik strijd met opgeheven hoofd en tot de laatste snik.” Harm van Veldhoven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier