De eerste competitiematch die Sanharib Malki zal meemaken in Lokerse loondienst, is komende zondag de verplaatsing naar zijn ex-club Germinal Beerschot.

Enkele maanden geleden was eerst Roda JC geïnteresseerd in hem. Toen kwam het niet tot een transfer. Maar eind augustus wou Malki absoluut weg, zegt Gunther Hofmans, technisch directeur op het Kiel. “Hij was hier heel ongelukkig, omdat hij soms niet speelde. Wij hadden een koningskoppel Malki- Mac Donald in gedachten, maar de vorige trainer ( Aimé An- thuenis, nvdr) besliste daar anders over.”

Malki stond de eerste vijf speeldagen twee keer aan de aftrap: in Roeselare (gewisseld na 67 minuten) en thuis tegen Mechelen (gewisseld na 57 minuten). Thuis tegen Standard en in Charleroi mocht hij respectievelijk 5 en 25 minuten invallen.

“Malki kreeg geen respect van de trainer”, aldus Didier Frenay, zijn makelaar. “Akkoord, hij beleefde een zwak tweede jaar. Maar Sherjill Mac Donald ( die al aan elke competitiematch begon, nvdr) maakte in zijn hele carrière nog niet zo veel goals als Malki de laatste twee seizoenen. En Malki moest vechten voor zijn plaats. De wereld op zijn kop.” In het seizoen 2007/08 trof Malki zestien keer raak, vorig seizoen zes keer. “Bovendien is Malki de enige spits die dit seizoen bij Germinal Beerschot al scoorde in de competitie.”

Malki zegt: “Tegen Mechelen maak ik een goal en haalt de trainer me nog voor het uur van het veld … ( blaast) Ik had ook gehoopt dat we dit seizoen altijd met twee spitsen zouden spelen. Er zijn te veel middenvelders bij Germinal Beerschot, dáár zit het probleem op het veld.”

Naast het veld sprak de club in januari met Malki over het openbreken van zijn tot in 2011 lopende contract. Dat gebeurde toen niet. “Ik vond het voorstel onvoldoende”, aldus Malki. Ook na de interesse van Roda was er sprake van een contractaanpassing, ook toen kwam er niks van in huis.

Ten slotte wist Malki op het moment dat hij bij Lokeren tekende al dat Anthuenis zou vertrekken. Malki: “Het ging over een gebrek aan vertrouwen van meer mensen dan enkel van Anthuenis. Namen geef ik niet.”

Anthuenis’ officiële reactie op dit stuk luidt: “Geen commentaar.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Namen geef

ik niet.’

Sanharib Malki