De Rossi was er bij Italië voor één keer niet bij.

In zijn eerste voorbereidingswedstrijd op het WK van volgend jaar speelde Italië scoreloos gelijk tegen Nederland. Bondscoach Marcello Lippi probeerde vooral veel zaken uit. Dat resulteerde in een flauwe match met veel slechte passes. GianluigiBuffon stond voor de honderdste keer onder de lat bij de Squadra. De doelman zal vandaag/woensdag tegen Zweden net als de andere oudgedienden FabioCannavaro, Gianluca Zambrotta en AndreaPirlo rust krijgen.

Livornomiddenvelder AntonioCandreva, de middenvelder van Livorno, debuteerde vrij degelijk, terwijl Cagliarimiddenvelder DavideBiondini – die twintig minuten voor tijd het veld op mocht – wat minder kon laten zien. Het meeste opzien baarde een fan die het veld oprende in een T-shirt waarop hij de selectie van AntonioCassano vroeg. Lippi, die eerder al zijn ongenoegen uitte ten aanzien van iedereen die de Sampdoriaspeler in de ploeg wil krijgen, deed of zijn neus bloedde: “Ik heb niets gezien, want ik was juist mijn bril aan het schoonmaken.”

Na de partij verklaarde Candreva dat zijn debuut nog mooier had kunnen zijn indien hij had samengespeeld met zijn idool Daniele De Rossi. De man van staal, zoals de bijnaam van de middenvelder van AS Roma luidt, was inderdaad een opgemerkte afwezige. Hoewel De Rossi Lippi had verteld dat hij ondanks een kaakoperatie na een duel met Patrick Vieira (Inter) zou kunnen spelen, riep de bondscoach hem niet op. Of hij komend weekend in competitieverband zijn wederoptreden zal maken tegen AS Bari blijft ook twijfelachtig, want de international moest ondertussen terug naar het ziekenhuis met nierstenen. Toch weet men met De Rossi nooit, want hij heeft een ijzeren karakter. De jongste drie seizoenen speelde hij 113 van de 125 wedstrijden van AS Roma. Hij was erbij in 78 van de 88 competitiewedstrijden en in 25 van de 26 Europese duels, bijna altijd voor de volle negentig minuten. Daar kwamen ook nog eens 24 partijen met de Squadra Azzurra bij. Candreva moet dan ook niet wanhopen.

Júlio César, de 30-jarige Braziliaanse doelman van Inter die al sinds 2005 bij die club speelt, verlengde er zijn contract tot 2014.

Palermomiddenvelder Fábio Simplício werd verrassend genoeg door bondscoach Dunga opgeroepen voor de oefeninterland van de Braziliaanse nationale ploeg tegen Engeland. Het was de eerste selectie voor de ex-speler van São Paulo FC, die in augustus 2004 in Italië neerstreek en op zijn dertigste alle hoop op een cap had opgegeven.

Mario Santana, de middenvelder van Fiorentina, liep een scheenbeenblessure op. De Argentijn moet zeker twee weken langs de kant blijven.

Milanverdediger Alessandro Nesta werd tijdens de competitiebreak geopereerd aan de neus. Hij mocht al de trainingen hervatten.

Mario Beretta wordt voor de derde keer coach van Siena. Hij vervangt de op 29 oktober ontslagen Marco Giampaolo, nadat Marco Baroni enkele weken als interim-coach fungeerde.

Fabio Liverani, de middenvelder van Palermo die al sinds mei niet meer had gevoetbald als gevolg van gescheurde kruisbanden, is volledig genezen. Hij zal voor de derby tegen Catania opnieuw deel uitmaken van de kern.

Roberto Donadoni, ex-bondscoach en oud-trainer van Napoli, zag met lede ogen dat zijn woning nabij Fasano in Puglia werd verzegeld omdat de verbouwingswerken de van kracht zijnde regelgeving niet respecteerden.

Pierluigi Casiraghi zal zijn contract als coach van de nationale beloften in juni niet mogen verlengen. Na de nederlaag tegen Hongarije wordt er zelfs gewag gemaakt van een mogelijk eerder ontslag.

Pavel Nedved keert in januari terug naar Juventus. De Tsjechische oud-international krijgt een functie in de technische staf van de club om vanaf het einde van het seizoen de verbindingsman te worden tussen de spelers en het bestuur.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier