Verdediger Vincent Kompany (22) ruilt Hamburg voor Manchester City. Hij tekent er een contract tot 2012. “Zijn laatste kans”, zegt Kortrijktrainer Hein Vanhaezebrouck, die de Premier League volgt voor tv-zender Prime.

“Normaal kan hij met zijn lengte en kracht het Engelse werkvoetbal aan. Alleen is het de vraag of het zal lukken als hij van zijn atletisch vermogen elke match ten volle gebruik moet maken. Duikt ook in Engeland het verhaal op van de vele blessures – zoals in Hamburg en Anderlecht – dan ligt het aan zijn constitutie. In dat geval zullen de betere clubs afhaken.

“Als hij niet geblesseerd raakt, wordt het tijd dat hij zich opwerkt tot een vaste waarde. Lukt dat niet, dan zou het pad dat iedereen voor hem voor ogen had – een heel grote Europese carrière – wel eens abrupt kunnen eindigen. Ik noem dit een fantastische kans voor Vincent om al het goede te bevestigen dat ooit over hem verteld is. Hij gaat naar een sterker team in een betere competitie. Het is dus zeker geen stap terug. Eigenlijk wordt het een herexamen. Zijn examen in Duitsland miste hij. Vaak ben je dan gebuisd, moet je terug naar de plaats waar je vandaan komt. Hij mag het opnieuw doen, met de kans op een beter diploma.

“Kompany is hier indertijd natuurlijk overdreven bewierookt. Hij kon niks misdoen, terwijl ik toen al vaststelde dat er veel dingen nog niet liepen zoals het moest: positiespel, de juiste keuzes …Bij een andere speler zou gezegd zijn: Hamburg is een volgende stap, het zou geweldig zijn als het daar lukt. Doordat Kompany op zo’n hoog schavotje stond, werd ervan uitgegaan dat hij daar sowieso de grote man zou zijn. Nu krijgt hij een nieuwe transfer naar een subtopper en dat verwachtingspatroon is er nog altijd.

“In de achterste linie moet het hem ginder lukken, als hij focust op zijn defensieve taken, met daarbij zijn extra kwaliteit om de bal beter in te spelen dan anderen. Engelse verdedigers worden nog altijd halve beenhouwers genoemd, maar ze zullen naast Kompany wel een stevige boy zetten. Vincent wordt dan iemand die present zal moeten zijn in de duels, maar daarnaast een extra touch kan geven.

“Wordt hij als verdedigende middenvelder gebruikt, dan heb ik er minder vertrouwen in. Ik zag hem bij Hamburg op die positie en vond hem allesbehalve aanwezig. Bovendien zit bij City het kick-and-rushvoetbal er nog altijd wat meer in dan bij de topclubs. Ze zijn er vóór de verdediging een breker gewend wiens voetballend vermogen wat minder mag zijn, een beest dat duels aangaat en ze vooral nooit verliest. Zal Kompany het op die plaats niet te mooi willen oplossen?”

KRISTOF DE RYCK