‘Mannekes toch, zie nu toch eens wat een prachtig voetbal die brengen’

Steven Kolacny © koen bauters

Zijn hart klopte sneller voor Peter Gabriel en Jan Ceulemans, maar Steven Kolacny van meisjeskoor Scala ontwikkelde de laatste jaren ook een bijzondere sympathie voor kampioen KRC Genk.

‘Als kind bestond mijn droomwereldje uit Peter Gabriel als muzikant en Club Brugge met Jan Ceulemans. Mijn muren hingen vol met posters van Sterke Jan. Die straalde zoveel kracht uit, ik wilde dat ook kunnen. Een legende! Ik stuurde ooit eens een brief en kreeg van de club via de post een heel pakket terug. Voetbal kan zo heftig zijn. De hele beleving was helemaal anders. Voor mijn communie kreeg ik van mijn ouders een kleine radio, waardoor ik via Radio 1 en Jan Wauters genoot van die fenomenale Europese voetbalavonden onder Henk Houwaart.

Je kan de werking van Scala vergelijken met die van een voetbalteam.’ Steven Kolacny

‘Naarmate de jaren vorderden, ebde die belangstelling stilletjesaan wat weg. Tot ik tien jaar geleden in contact kwam met Erik Gerits, die toen nog schepen en politicus was in Genk. Dat gebeurde via een heel groot concert in de Europahal voor een serviceclub. De schoonheid van Racing dit seizoen was dat ze uitpakten met een soort spel dat absoluut de nummer één waardig bleek. Onder alle omstandigheden bleven ze mentaal bijzonder sterk, ook na het vertrek van Alejandro Pozuelo. En in de play-offs pikten ze net op tijd de draad terug op, dankzij Leandro Trossard en Roeslan Malinovski. Ik vind het knap dat ze altijd hun offensieve ingesteldheid trouw blijven. Na de EL-ontmoeting in Besiktas stuurde ik Erik een sms met volgend bericht: ‘Maar mannekes toch, zie nu toch eens wat een prachtig voetbal die brengen. Al zo veel weken. Hoed af! Dank voor al die mooie momenten. Genk kampioen, het zou dik verdiend zijn!!!’

Philippe Clement installeerde dat. Keer op keer kijk je ernaar uit om dat spektakel te mogen aanschouwen. Ik kan genieten van dat herkenbaar patroon, gebaseerd op veel beweging met en zonder bal. De coach predikt eigen initiatief en zal zich niet te snel aanpassen. Nooit wordt er gedacht aan ingraven. Het is tegenwoordig een ongelofelijk plezier om daar te zitten genieten in het stadion. En dat bijna op mijn vijftigste, met onze binnenkort zestienjarige zoon en een goede vriend in mijn nabijheid achter het doel. Episch. Ik ben gewoon heel tevreden om daar bij te mogen horen en er met mijn sjaal tussen te lopen. Als ze scoren, probeer ik mijn emoties onder controle te houden. Alleen merk ik altijd dat het sterker is dan mezelf. Dan springen we meteen recht en veren we op.

'Mannekes toch, zie nu toch eens wat een prachtig voetbal die brengen'

‘Je kan de werking van Scala vergelijken met die van een voetbalteam. Ook wij geven trainingen. Het grote Scala is het A-team, want die zijn op veel fronten actief. Ooit kwamen we terug van een tournee in China en Korea, en moesten we die avond nog respectievelijk optreden in Bergen en Geel. Op de dag van het landen, hé. Die zangeressen waren na enkele weken in het buitenland gewoon dood. Je zou ook moeten kunnen roteren. Letterlijk, want die stemmen vallen gewoon uit en die ben je dan kwijt. Nog een parallel: de besten kiezen. De zangeressen die zich het best voorbereiden of bij de repetities erbovenuit steken, die selecteren wij. Maar we spreken hier wel over veel meisjes, hé. Nu al 150 in totaal, van over het hele land. Dat telt al.

‘Het mooiste moment blijft het laatste half uur voor de match in het stadion. Hoe het publiek daar in de sfeer wordt gebracht en dat entertainmentgehalte naar boven komt. Door bijvoorbeeld Pat Claesen, beter bekend als Patje Krimson. Dat is een echt fanatieke Genkie. Dat gevoel, om mensen met muziek op te zwepen en in die flow te brengen, dat blijf ik zalig vinden. Die beats loslaten op het volk, het liefst op een gecultiveerde manier, om aan te kondigen dat de fighters in de arena zullen verschijnen, dat zie ik zo graag. Daarom is voetbal een soort theatervoorstelling. Brood en spelen, applaus en boegeroep, fantastisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier