Marathon van Berlijn: verbetert Kipchoge ook het ‘echte’ wereldrecord?

Eliud Kipchoge © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Bijna vijf maanden nadat hij op de marathon net niet de muur van de twee uur doorbrak, wil Eliud Kipchoge zondag in Berlijn ook het officiële wereldrecord aan diggelen lopen.

25 seconden kwam de Keniaan begin mei tekort om als eerste man ooit onder de twee uur op de marathon te duiken – als gezicht van het (Breaking2)-project van zijn sponsor Nike. Wel liep hij de snelste tijd ooit: 2 minuten en 32 seconden rapper dan het wereldrecord van Dennis Kimetto (2 u 02’57), gevestigd in de marathon van Berlijn 2014. Maar niet gehomologeerd als een officieel record, wegens de speciale omstandigheden: op het F1-circuit van Monza, gegangmaakt door een auto en ook niet in wedstrijdvorm.

Eliud Kipchoge liep daarna een hele maand niet, om te herstellen, en gaf forfait voor het WK om volledig te kunnen focussen op een nieuw doel: in de marathon van Berlijn, op zondag 24 september, het ‘echte’ wereldrecord verbeteren. Niet toevallig daar, want op dat biljartvlakke parcours werden zes van de snelste zeven marathontijden ooit neergezet.

Vorig jaar schoot Kipchoge nog acht seconden tekort om Kimetto’s record van de tabellen te lopen. Hij moest zelfs Kenenisa Bekele laten voorgaan, die 2 u 03’03 liep. De Ethiopiër was aanvankelijk zelfs op weg naar de rapste tijd ooit, maar kreeg op het einde spierproblemen.

Een jaar later kruisen Bekele (35), nog steeds wereldrecordhouder op de 5 en 10 kilometer, en Kipchoge (32) in Berlijn opnieuw de degens. Bovendien krijgen ze ook het gezelschap van de Keniaan Wilson Kipsang (35) die in 2013, ook in de Duitse hoofdstad, de toen snelste tijd ooit liep (2 u 03’23).

Droomaffiche

Racedirecteur Mark Milde noemt het dan ook een ‘droomaffiche’, want niet vaak nemen drie van de snelste marathonlopers ter wereld het tegen elkaar op. Zij moeten elkaar opjutten om niet alleen Kimetto’s record te verbeteren, maar ook om zo dicht mogelijk de magische grens van twee uur te benaderen. Het weer – liefst niet te warm, weinig wind – zal daarin bepalend zijn. Nike heeft er alvast een goed oog in, want het heeft voor Kipchoge al een trainingsvest laten maken met ‘Berlin WR’ als opschrift.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier