Op zijn 36e is de Roemeen Gica Craioveanu nog steeds de grote inspirator van Getafe.

In de ‘kleine’ Madrileense derby hield Getafe vorige zaterdag gelijke tred met Atlético Madrid : de partij eindigde op 1-1. De 36-jarige Roemeen GicaCraioveanu was eens te meer outstanding. “Ik debuteerde indertijd op mijn veertiende bij Craiova”, vertelt de stijlrijke spelverdeler. “De speler waar ik het meest naar opkeek, was IlieBalaci van Universitatea Craiova. Een bijzonder spectaculaire speler met een weergaloze techniek. Technische bagage blijft toch de basis om in het voetbal het verschil te maken. Bij mijn eerste training stond er een bosloop van negen kilometer op het programma. Ik heb er één gelopen en ben dan naar huis gegaan. Ik wilde voetbal doen, geen atletiek.”

“Ik ben een voorstander van aanvallend spel,” zegt Craioveanu. “Ik houd niet van verdedigen en ik ga steeds op zoek naar het doel van de tegenstander. Ik werd in Roemenië topscorer, ik heb trofeeën gewonnen en ik ben international geweest. Ik kreeg aanbiedingen van heel wat buitenlandse clubs, onder meer van Toulouse en een Belgisch team waarvan ik me de naam niet meer herinner. Toen er echter een voorstel kwam van Real Sociedad, aarzelde ik geen seconde. Ik wilde echt heel graag in Spanje voetballen. Hier wordt de bal nog rondgetikt.”

Craioveanu speelde drie seizoenen bij Real Sociedad, en daarna vier seizoenen voor Villarreal. “Ik had het daar fantastisch naar mijn zin, tot VictorMuñoz – nu bij Zaragoza – er coach werd. Dat is een trainer die van zijn spelers marathonlopers maakt en ze op die manier monddood maakt.” Toen Craoiveanu zijn koffers al had gepakt om terug te keren naar Roemenië, klopte Getafe aan zijn deur. Mede dankzij zijn inbreng dwong de Madrileense club de promotie naar de hoogste afdeling af. “Dat is mooi, want zo kan ik mijn carrière op het hoogste niveau afsluiten in de beste competitie ter wereld.” (DDV)

Javier Portillo, die door Real Madrid sinds het begin van het seizoen was uitgeleend aan Fiorentina, werd naar Madrid teruggeroepen, omdat de andere ‘spits op overschot’, Fernando Morientes, de tweede helft van het seizoen volmaakt bij Liverpool. ThomasGravesen, de Deense verdedigende middenvelder van Everton, komt eveneens Real versterken. Hij tekende een contract tot in juni 2008. Volgens sommige bronnen zou Real nog drie miljoen euro voor hem betaald hebben, terwijl zijn contract in Engeland ten einde liep. CurroTorres, de rechtsback van Valencia, werd vorige donderdag geopereerd aan de knie. Hij zal wellicht tien weken langs de kant moeten blijven. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 14 goals ; 2. Ronaldo (Real Madrid), Forlán (Villarreal) 11 goals ; 4. Rodríguez (Espanyol), Oliveira (Betis) 9 goals.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier