Kop vorige week in de krant : ” Piana extra troef in titelstrijd”. Aldus de trainer van KVSK United. Goed voor hem. Marlin Piana was een van het dozijn nieuwe spelers bij STVV. Hij maakt het seizoen nu vol bij een Limburgse derdeklasser. Net als Guy Mamoun, die naar Kermt-Hasselt verhuist. Beide aanvallers illustreren de mislukking van het nieuwe Truiense transferbeleid. Ook Michael Goossens bewees vooral wat sommigen van bij het begin vreesden, namelijk dat hij ‘op’ is. Steven Rivic speelt helemaal niet en Samuel Ipoua, Papy Kimoto en Lassina Diabaté wekken met hun gedrag vooral mateloze ergernis op bij hun ploegmaats. Behalve voor Piana, van wie de club de ontdekking zelf claimde, draagt Marc Wilmots hiervoor de verantwoordelijkheid. De parttime senator kreeg van de nieuwe bazen op Staaien alle sportieve macht, ondanks geen enkele referentie als trainer of sportleider.

Dat is er stilaan aan te zien. Het oefenkamp in Turkije draaide voor veel spelers uit op een ontgoocheling. Zij hadden verwacht dat Wilmots er aan het groepsgevoel zou werken, maar dat gebeurde niet. De groep keerde verdeeld terug. Vooral de nieuwkomers moeten het ontgelden. Ipoua daagde dagenlang niet op voor het ontbijt, anderen kwamen steevast te laat en afspraken met de medische staf werden niet nagekomen. Wilmots liet het allemaal gebeuren. Tot voor aanvoerder Peter Delorge, Kris Buvens en Claude Kalissa de maat vol was en zij naar de trainer stapten. Daarna sprak Wilmots de groep op de slotdag kort toe. Terug in België voerde hij een beurtrol in voor het opbergen van het materiaal na de training.

Benieuwd hoelang dat standhoudt, want als een man van de rechte lijn leerden ze hun trainer nog niet kennen bij STVV. “Bij Mathijssen was een ‘nee’ een ‘nee’, bij Wilmots is het een kwartier later een ‘ja’.” De naam van Jacky Mathijssen valt de laatste tijd wel vaker op Staaien. Het duurde ook al tot de vijfde speeldag voor Wilmots na intern crisisberaad het radeloze gegoochel met opstellingen en systemen opborg. Zijn veldtrainer Zoltan Kovacs stuurde hij de laan uit nadat die allang elk krediet kwijt was bij de spelers. De wenk om Thomas Caers in de staf op te nemen legde hij naast zich neer. Caers was de alom gewaardeerde leider die de groep nu mist. Liever omringt Wilmots zich met slappe persoonlijkheden. Vince Briganti sleepte in Turkije kegels aan en diste tussendoor verhalen op van het WK 2002 in Azië.

Over de trainingen valt geen onvertogen woord, noch over Wilmots’ kwaliteiten als mens. Alleen : wie Wilmots zegt, denkt aan discipline en teambuilding en uitgerekend op dat vlak laat hij het afweten. Vreemd, vinden ze bij STVV, want het strookt niet met zijn reputatie als speler. Over die reputatie vielen destijds bij de nationale ploeg evenwel al andere geluiden te horen. Ondertussen zijn de machtsverhoudingen op Staaien bezig te verschuiven. De Franse tester die Wil- mots na de Turkse stage graag had aangeworven, komt niet. Guy Mangelschots gaf een negatief advies en Wilmots moest inbinden. “Dat laat ik voor uw rekening”, is alles wat Mangelschots daarop kwijt wil. Marc Wilmots wenste niet te reageren. ( JH)

JH

‘Bij Mathijssen was een ‘nee’ een ‘nee’, bij Wilmots is het een kwartier later ‘ja’.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier