Wie zijn kinderen liefheeft, spaart de roede niet. Marc Wilmots, opgegroeid met STVV en er drie jaar geleden nog trainer, is spijkerhard in zijn analyse van de Kanaries : “Het begint bij het bestuur : vroeger waren er dertien mensen die geld stopten in de club, vandaag is er dat één. Maar alle leden van die oude vzw draaien nog steeds rond de club en willen allemaal hun zegje doen. Niemand weet precies wie wat doet. Er zit geen lijn in. Ik noem dat FC Paniek. Ze zouden beter een voorbeeld nemen aan de manier waarop Genk werkt.” Guy Mangelschots is er nog altijd. “Ik hoed mij voor mensen die zeggen dat ze veel clubliefde hebben, maar die vooral veel eigenliefde tonen. Guy Mangelschots is achter de schermen altijd de lakens blijven uitdelen. Ik heb het meegemaakt. Hij pleegde zogezegd onschuldige telefoontjes naar Roland Duchâtelet, maar drong vervolgens wel zijn mening op. Ik heb ooit tegen Duchâtelet gezegd : we gaan mijn weg of die van Mangelschots. Drie maanden na mijn vertrek waren er nog drie spelers over van de veertien die ik aangetrokken had. Dat zegt genoeg.”

Ook de aankooppolitiek van de club laat volgens Wilmots te wensen over : ” Milenkovic, Vreven en Hendrikx zijn oud. Waar zijn al die jonge Limburgers die ik volgens het bestuur niet wilde opstellen ? Ik zal het zeggen : die zijn er nooit geweest. De jeugdwerking van STVV vormde destijds een club binnen de club, met een eigen boekhouding en al. Gelukkig is dat nu verbeterd en heeft men met Thomas Caers een competent iemand aangesteld.”

Over de trainerscarrousel kan hij maar één ding zeggen : “Het waren zeker niet allemaal slechte trainers, maar door een gebrek aan stabiliteit werd de ploeg voortdurend dooreen gegooid. Als ik zie dat Chimedza linksachter speelt, word ik daar ziek van.” De balans na acht wedstrijden is slecht : één punt, vijf keer gescoord en vijftien goals binnen gekregen. Wilmots : “Westerlo heeft minder gescoord en heeft toch meer punten. Het grote probleem is de blessure van Peter Van Houdt. Hij is de enige die een goal kan maken. Het probleem ligt eerder in de verdediging. Vanczak en Mulemo zijn weg en Hendrikx speelt nu op het middenveld. Van vorig jaar rest alleen nog Hayen, maar die is supertraag. En wie speelt er aan zijn zijde : Milenkovic. Die is nóg trager ! Als ik dan zie dat Milenkovic zelf een barslechte match speelt en nadien zijn trainer en medespelers uitscheldt, dan moet iemand hem toch eens flink de waarheid zeggen.”

Nochtans gelooft Wilmots niet dat STVV zomaar een vogel voor de kat is : “Als Van Houdt terugkomt en tijdens de winterstop worden twee goede versterkingen gehaald, dan degraderen ze niet. Er zijn zwakkere ploegen.”

PATRICE sINtzEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier