Begin mei kwam het bericht dat de werkloze Marcelo Bielsa (58) – hij zat afgelopen seizoen zonder club – het woelige Ol. Marseille zou leiden als opvolger van José Anigo. Die laatste had de Zuid-Franse club sinds de winterstop onder zijn hoede en leidde de ploeg uiteindelijk naar een zesde plaats in de Ligue1.

Bielsa, die voor twee jaar tekende bij OM, was in het verleden onder meer coach van Argentinië (1998-2004), Chili (2007-2011) en Athletic Bilbao (2011-2013). Telkens kwamen daarbij dezelfde echo’s naar boven over de voormalige Argentijnse international: hij laat zijn teams vol jonge talenten heel onbevangen voetballen, snel, direct met een grote drang naar voor én vol lefgozers.

‘El Loco’ of ‘de gek’, zoals de Zuid-Amerikaanse trainer wel eens wordt genoemd, begon zijn voorbereiding alvast met tolk Fabrice Olszweski aan zijn zijde, want Bielsa spreekt geen jota Frans. Geen nood, want in het verleden overkwam Marseille hetzelfde met de Schot Charlie Bell, de Oostenrijker Vincent ‘Dandy’ Diettrich, de Catalaan Luis ‘Il Bidone’ Miro, de Spanjaard Javier Clemente of de legendarische Duitser Franz Beckenbauer.

André-Pierre Gignac en Jérémy Morel schrokken zich alvast een bult, toen ze op de eerste trainingssessie in oefencomplex La Commanderie een veld vol paaltjes en een pc zagen uitgestald staan. Het werk van de nieuwe fysiektrainer Jan Van Winckel (ex-Club Brugge) en zijn assistent Frédéric Faure, die samen met clubdokter Christophe Baudot een geheel testlab had klaargezet. Ook bracht Bielsa met Diego Reyes (broer van prof José Antonio), de broers Diego en Javier Torrente plus Pablo Quiroga zijn eigen uitgebreide technische staf mee.

Ook Michy Batshuayi, die voor 7 miljoen euro (en een mooi percentage bij een eventuele doorverkoop aan een Europese topclub) werd overgenomen van Standard, mocht al ervaren dat de arbeid onder Bielsa erg verschilt van hetgeen de snelle spits mocht ervaren bij de Rouches. De eerste week werd immers gekenmerkt door trainingen van drie uur lang, vaak drie tot viermaal per dag. Het zweet gutste uit alle poriën, de intensiteit was volgens de volgers van L’Equipe en France Football ongezien. Aërobe oefeningen, voor de hartslag, werden gecombineerd met combinatiespelletjes op de korte ruimte met bal. Alleen Bielsa’s stem weerklonk op de oefenvelden, hij motiveerde constant de spelers en legde hen uit dat ze dit seizoen bepaalde grenzen moeten verleggen. Heel consequent spreekt hij zijn profs aan met de achternaam, om geen favoritisme te worden verweten.

Bielsa is zich ondertussen ook goed bewust van de macht van de supporters bij OM. De Marseillefans geven niet langer nog veel vertrouwen aan een coach, wat er ook voor zorgt dat de abonnementenverkoop niet volop draait. Maar de Argentijn slaagde er al wel in om honderden aanhangers van de Winners, een groep die heel erg neigt naar de Zuid-Amerikaanse cultuur, voor zich te winnen. Een spandoek met het opschrift ‘Haznos Soñar!’ (‘Doe ons dromen!’) werd gevolgd door de slogan ‘Ohé ohé ohé, Bielsa, Bielsa’. Er wordt dus duidelijk opnieuw gesnakt naar de successen die bijvoorbeeld werden behaald tussen 1991 en 1993 onder Raymond Goethals, toen OM de CL-finale won van AC Milan.

Voorzitter Vincent Labrune is heel ambitieus. De sterkhouders André Ayew en Mathieu Valbuena blijven in principe in het Stade Vélodrome, er werd vijf miljoen euro betaald aan Rennes voor middenvelder Romain Alessandrini (25) én de hoop leeft dat enkele jonge talenten aan de oppervlakte verschijnen.?

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier