Wie wordt volgens jou op het EK de ster van de Zweedse ploeg ?

Marcus Allbäck : “Normaal gezien Fredrik Ljungberg. Maar het probleem is dat hij altijd met kleine, vervelende blessures worstelt. Ik weet hoe hij zich voelt, want zelf werd ik dit seizoen ook vaak genoeg door allerhande letsels geteisterd. Het leek wel een nachtmerrie. Gelukkig was er dit jaar dat EK. Daar heb ik tijdens die perioden van inactiviteit en revalidatie veel aan gehad. Ik heb in die tijden echt op Portugal gefocust. Dat werkte stimulerend om de revalidatie zonder problemen door te komen en te versnellen. De andere Zweedse blikvangers zijn Anders Svensson, die er bij Southampton een goed seizoen op heeft zitten, en Kim Källström van Rennes. En ik verwacht veel van Christian Wilhelmsson van Anderlecht. Die bezit de gave om verdedigers op een hoopje te dribbelen.”

Met welke ambities gaat Zweden naar Portugal ?

“Ik denk niet dat we Europees kampioen kunnen worden. We houden onze ambities beter gezond. Maar op het WK bewezen we twee jaar geleden dat we ver kunnen komen. We zaten daar in een groep met Engeland, Nigeria en Argentinië. Dat zag er hopeloos uit. Sommigen wilden al vooraf de terugvlucht boeken. Maar we gingen wel door naar de volgende ronde. Raak je door die eerste ronde, dan wordt alles mogelijk.”

Wie zijn je favorieten voor de eindzege ?

“Frankrijk lijkt er helemaal klaar voor. Het lijkt uitgesloten dat ze met zo’n voorraad topspelers opnieuw uit de bocht vliegen, zoals twee jaar geleden op het WK. Ik ben alleszins blij dat ze niet in onze groep zitten.”

Denemarken zit wel in jullie groep. Zo’n Scandinavische derby, leeft dat ?

“Ja, zowel bij het publiek als bij de spelers zelf. Hetzelfde met wedstrijden tegen Noorwegen. Dat zijn matchen die je nog meer dan andere wil winnen.”

Het Scandinavisch voetbal krijgt dikwijls het etiket ‘saai’ opgekleefd. Ga je daarmee akkoord ?

“Het is niet evident om altijd aanvallend en spectaculair voetbal te brengen. Als je daarvoor de spelers hebt, kan je dat proberen. Maar ik kan me niet veel Europese kampioenen herinneren die in elke wedstrijd de pannen van het dak voetbalden. Onze sterkte ligt achterin, moet ik toegeven. We hebben geen wereldaanvallers in onze rangen zoals Spanje, Italië en Frankrijk. Thierry Henry heeft helaas niet de Zweedse nationaliteit. Maar we werken hard om in offensief opzicht toch scherper voor de dag te komen.”

Voorts zit ook Italië in jullie groep. Is dat de favoriet ?

“Ik heb toch die indruk. Op een EK stellen ze zelden teleur. Ze hebben geweldige verdedigers. Zowel op het middelveld als vooraan lopen er spelers die het verschil kunnen maken.”

Trekt Zweden met oververmoeide spelers naar het EK ?

“Nee, oververmoeidheid kan voor ons geen probleem vormen. Maar ik kan begrijpen dat dit fenomeen zich wel voordoet bij spelers die met hun club de Champions League hebben gespeeld en daarin tot in de eindfase hebben meegedraaid. In onze selectie hebben we zo maar één speler rondlopen : Fredrik Ljungberg van Arsenal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier