Geboorteplaats en -datum?

Brugge, 27 januari 1956.

Welke sporten beoefen je zelf?

Eigenlijk niets, behalve naar de winkel fietsen om sigaren. Ik moet dus wel blijven roken, om voldoende beweging te hebben. ( lacht) In een ver verleden heb ik wel nog gevoetbald, bij Cercle Brugge. Maar verder dan de miniemen of de knapen heb ik het niet gebracht.

Welke sporten volg je passief?

Ik volg de sport op de voet en maak er ook graag cartoons over. Zelf ben ik supporter van Cercle Brugge en ik merk dat het moeilijker is om neutraal te blijven in mijn sportcartoons dan in mijn cartoons over de politiek bijvoorbeeld. Ik probeer er wel op te letten dat ik mezelf niet te veel als ‘antisupporter’ opstel. Naar aanleiding van de Brugse derby maakte ik wel eens cartoons die spotten met Club Brugge, maar op een paar kwade brieven na heb ik daar nooit echt veel negatieve reacties op gehad. De mensen kunnen blijkbaar wel relativeren.

Hoe groot is je passie voor Cercle?

Ik ben abonnee en volg de uitmatchen via Belgacom tv. Maar ik ben wel een rustige supporter, zeker geen roeper. Ik draag ook geen sjaal of zo. Het leuke aan Cercle is dat de resultaten veel meer onvoorspelbaar zijn dan die van een topclub. Vroeger keek ik op naar spelers als Pierre Hanon, Benny Nielsen en Morten Olsen. Tegenwoordig bewonder ik vooral Oleg Iachtchouk. Hij heeft Cercle de voorbije jaren een nieuw elan gegeven en ligt mee aan de basis van de nieuwe spelstijl.

Volg je ook andere sporten?

Wielrennen, tennis, maar ook sporten die in de media helaas minder aandacht krijgen. Snooker bijvoorbeeld. Als ik laat moet werken kijk ik soms tv tot een gat in de nacht en dan bots je rond twee uur ’s nachts wel eens op een snookertoernooi op de BBC. Ik ben vooral fan van de snookerlegende Steve Davis en van het Belgische talent Luca Brecel. Ook Ronnie O’Sullivan is leuk, al komt hij net een tikje té zelfverzekerd over. Darts vind ik ook fantastisch: vroeger zag je die gasten gewoon pinten drinken en roken tijdens de wedstrijd ( lacht).

Welke figuren uit de sportwereld zijn het makkelijkst te tekenen?

Tom Boonen is heel dankbaar, omdat hij naast zijn sportcarrière ook aan een andere carrière werkt, zeg maar. En Michel Preud’homme vind ik ook altijd fijn om te tekenen. Ik was vroeger fan van hem als speler en recent heb ik gehoord dat hij mijn cartoons ook wel kan smaken. En ik wil ook François De Keersmaecker vermelden, een fantastische figuur. Typisch Belgisch ook: altijd goed voor een grappige portie surrealisme.

door bregt vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier