Racisme, hét gespreksonderwerp van de jongste weken in dit land. Ook in het voetbal een nauwelijks uit te roeien kwaal. Vooral in de landen van het vroegere Oostblok, wat veel waarnemers voor het ergste doet vrezen tijdens het WK 2018 in Rusland.

Maar ook dichterbij gaat het vaak fout. De Schotse voetbalbond stelde een onderzoek in naar sektarische gezangen van de fans van Rangers. Arrigo Sacchi, de ex-bondscoach van Italië, vond dat er te veel gekleurde jongens in het calcio rondlopen. Chelseasupporters duwden een zwarte man uit een Parijs metrostel en op paaszondag waren in de Utrechtse Galgenwaard antisemitische speekkoren te horen bij het bezoek van Ajax. “Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij Joden, want Joden, die branden het best”, werd er gezongen.

Het is helaas slechts een onvolledige lijst van incidenten van dit jaar. In ons profvoetbal valt het de jongste tijd gelukkig behoorlijk mee, maar op provinciaal niveau hoor je langs de zijlijn geregeld de gruwelijkste dingen. Die halen meestal de media niet. Af en toe vind je echter een verhaal in een hoekje op de regionale sportpagina’s.

Zoals eind vorige week. De voetbalbond sprak zich toen uit over een voorval, net buiten de Antwerpse stadsgrenzen, bij een duel tussen Kalmthout en Maria-ter-Heide (derde provinciale B). Op 15 maart werd een gekleurde speler van Kalmthout racistisch bejegend door de ploegafgevaardigde van Maria-ter-Heide, een deelgemeente van het poepchique Brasschaat. De jongen voelde zich tot in het bot vernederd en stapte van het veld. In de kleedkamer kreeg hij al snel het gezelschap van zijn ploegmaats, die solidariteit belangrijker achtten dan de 2-2 tussenstand.

De voetbalbond stond voor een moeilijke keuze, maar nam een wijze beslissing: Kalmthout verloor met 5-0 forfaitcijfers omdat het zonder toelating van de scheidsrechter het veld verliet en Maria-ter-Heide kreeg drie strafpunten. Racisme mocht onder geen beding puntenwinst opleveren.

De afgevaardigde van de groen-witten betoonde in de pers zijn spijt over zijn uithaal. Tot daar het goede nieuws. Hij was wel van oordeel dat er een wanverhouding bestond tussen zijn straf (geschorst tot november) en die van de speler (drie speeldagen, waarvan twee met uitstel). Hij heeft dus niet door dat alleen de gekleurde jongen te zwaar is aangepakt. Die was het slachtoffer van een racistische uithaal en zijn reactie was alleen het gevolg van het wangedrag van de tegenpartij. Van het veld stappen was bovendien een gepaste reactie.

Ook het bestuur van Maria-ter-Heide, dat in degradatiegevaar verkeert, heeft de boodschap blijkbaar niet begrepen. De club wil uitzoeken of het ontnemen van drie punten vanwege racistische uitlatingen wel in de reglementen staat.

Ze hoeven zich niet uit te sloven. FIFA-voorzitter Sepp Blatter roept al maanden de nationale bonden op om clubs waarvan de supporters zich aan racisme bezondigen punten af te trekken. Dat officials over de schreef gaan, is nog een stap verder. Daarom deze hint voor het beroepscomité om zo nodig nog wijzer te wezen: een team wordt met nul punten voor een onverdiende forfaitoverwinning niet echt gestraft, zes punten aftrekken zou veel billijker zijn. Dergelijk gedrag verdient ongenadig aangepakt te worden.

Gekleurde voetballers die met racisme geconfronteerd worden, hebben het recht om van het veld te stappen en mogen daarbij rekenen op de steun van de scheidsrechter, die op 15 maart Kalmthout had moeten volgen naar de vestiaire.

Er is nog een lange weg te gaan vooraleer dit in Europa vanzelfsprekend lijkt. Op dit vlak kunnen we aardig wat leren van Amerika. Niet van hun politie, wel van hun sportbonden die enorm geëvolueerd zijn sinds baseballspeler Jackie Robinson in 1950 de kleurbarrière in de topsport doorbrak.

Ter illustratie: enkele maanden terug werd Donald Sterling, de eigenaar van de LA Clippers, door de NBA (basketbalbond) verplicht zijn club te verkopen vanwege racistische opmerkingen in een privételefoongesprek. Racisten hebben inderdaad geen plaats in de sport.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Voetbalbond moet nog wijzer worden bij racistische incidenten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content