Marieke Vervoort

Marieke Vervoort © BELGAIMAGE

Als student is een van de belangrijkste plaatsen in huis mijn bureau. Ik kijk uit op een muur en heb daar al een paar jaar een haakje voorzien voor een leuke kalender. Elk jaar opnieuw vindt een ware zoektocht plaats naar een ideale kalender om die lege plaats op te vullen. Helaas spreken natuurkalenders of kalenders met katten en honden me niet aan, ik ben niet zo’n dierenliefhebber. Waar ik van droom is een kalender met alleen maar sporters en mooie sportmomenten, maar dat vind je niet in de winkels. Dus rijpt al een tijdje het idee om mijn eigen kalender te ontwerpen voor 2019. Meteen spookten volgende vragen door mijn hoofd: ‘Hoe kan ik 12 inspirerende sporters kiezen uit zoveel topsporters?’ Daarom heb ik beslist om dit jaar elke maand één sporter te kiezen die op mijn kalender zal prijken. Alleen ben ik er nog niet helemaal uit of ik ga voor enkel Belgische sporters of ook voor internationale sporthelden. Veel stof tot nadenken.

Ik startte een lijstje met kanshebbers. Twee namen noteerde ik als eerste, waarvan ik er eentje deze maand al met plezier aan jullie voorstel: Marieke Vervoort, bijgenaamd Wielemie. Een van de grootste paralympische Belgen ooit. Met een gouden (100 m) en een zilveren (200 m) medaille in de rolstoelsprint in Londen 2012 en met een bronzen (100 m) en een zilveren (400 m) medaille in Rio 2016 behaalde ze vier paralympische medailles. Na Rio zette ze een punt achter haar topsportcarrière. Daarnaast streed ze ook steevast mee voor de prijzen op EK’s en WK’s.

En toch is het niet zozeer voor haar fenomenale prestaties dat zij op mijn kalender zal prijken. Wel omdat ze zo’n innemende persoonlijkheid heeft. Dat zoveel doorzettingsvermogen en positivisme in één persoon kan huizen, blijft me verbazen. Vooral omdat ze het niet altijd makkelijk heeft. Door haar zeldzame ziekte raakte ze verlamd en sindsdien gaat ze in een rolstoel door het leven. Ze kan steeds rekenen op de hulp van haar trouwe viervoeter Zenn. In 2016 was ze te gast in het tv-programma ‘Het Huis’ waar ze 24 uur doorbracht met presentator Eric Goens. Kijkend Vlaanderen is getuige van een hallucinante nacht waarbij Wielemie meerdere aanvallen kreeg waarbij de pijn niet te harden was. Ze verloor zelfs een aantal keer het bewustzijn. Mijn hart bloedt, deze topvrouw verdient beter. Ik bewonder haar innerlijke kracht om na zo’n helse pijnen toch elke dag weer door te gaan.

In die aflevering maakte ze ook bekend open te staan voor euthanasie. Ik kan begrijpen dat het op een bepaald moment te veel wordt, te veel pijn. Als het moment daar is, zal de wereld even stoppen met draaien en zou een groots persoon ons verlaten. Want meer dan een topsporter is Marieke vooral een inspirerende vrouw. Iemand naar wie menig mens mag opkijken, op wiens doorzettingsvermogen ik heel jaloers ben.

Wat zou ik graag een dagje of een paar uur met haar doorbrengen. Ik ben ervan overtuigd dat ze me zou betoveren met haar enthousiasme en haar eeuwig positivisme. Dus Marieke: als je dit ooit leest, mag je me zeker contacteren om af te spreken. Ik kijk ernaar uit!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier