Vorige week raakte bekend dat Anderlecht de Hondurees Mario Martínez voor een halfjaar van Real España uit Honduras huurt, met een optie op aankoop. De 20-jarige middenvelder wordt in Honduras beschouwd als een groot talent. In 2007 debuteerde hij in het eerste elftal van Real España. Ondanks zijn jonge leeftijd werd hij het seizoen daarop meteen een vaste waarde. Hij brak ook door bij de nationale ploeg voor min-20-jarigen. Op het WK-20 in Egypte eind september 2009 liet hij zich opmerken met twee wondermooie doelpunten tegen Hongarije, wedstrijd die Honduras won met 3-0. Martínez was ook van de partij op de Olympische Spelen in 2008, waar de Hondurezen echter geen enkel puntje konden pakken.

“Mario Martínez heeft een benijdenswaardige linkerpoot, een uitstekend spelinzicht en hij kan zowel op links als centraal uit de voeten. Bij Real España sneed hij van de linkerflank vaak naar binnen om dan op doel te schieten. Dat is een van zijn grootste kwaliteiten”, weet journalist Kelvin Coello van de Hondurese sportkrant Diez. “Ik overdrijf niet als ik zeg dat zijn speelstijl wat weg heeft van die van David Silva, de Spaanse middenvelder van Valencia. Ook Martínez heeft namelijk een goede pass in de voet en kan als geen ander de spitsen lanceren. Enig minpuntje is dat hij soms wat individualistisch is in zijn acties, omdat hij zo graag scoort.”

In 2009 huurde het Noorse Valerengen hem voor een halfjaar, maar dat was geen succes. Kelvin Coello legt uit hoe dat komt: “Op zijn positie speelde Martin Andresen, de kapitein van de ploeg. Bovendien voetbalde Martínez in die periode vaak voor de nationale ploeg van min-20-jarigen.”

David Brocken, destijds trainer van de verdedigers bij Valerengen en nu sportdirecteur bij Frigg, bevestigt dat: “Andresen was toen speler-manager van Valerengen, hij speelde dus altijd. Bij mijn weten is Mario Martínez nooit in het eerste elftal geraakt. Toen hij hier aankwam, was hij ook geblesseerd en van dan af sukkelde hij met allerlei kwaaltjes. Toch had Valerengen hem heel graag gekocht, omdat hij op training een erg goede indruk liet. De club is met hem ook naar allerlei dokters geweest om hem op te lappen, maar had uiteindelijk de financiële middelen niet om hem in te lijven.”

Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck verklaart waarom paars-wit de Hondurees naar Brussel haalde: “We moeten er rekening mee houden dat Boussoufa vroeg of laat een transfer zal versieren. Stel dat hij zijn tweede Gouden Schoen wint, dan heeft hij in België alles bewezen. Ik denk dat er weinig zal bewegen deze winter, maar meer op het einde van het seizoen. Dan moeten we klaar zijn. Nu houden wij op die positie alleen Jelle Van Damme over, en Diandy. Jelle doet het goed, maar heeft al aangegeven dat hij zich als een verdediger ziet.

“Vaak is gezegd dat wij qua creativiteit afhankelijk zijn van Boussoufa. Met Martínez hebben we er nu iemand bij die met een actie de wedstrijd kan openbreken. In een systeem met twee verdedigende middenvelders en twee flankspelers komt hij het best tot zijn recht, maar hij kan ook als tweede spits spelen. Het is een speler met wie de trainer het systeem – indien nodig – kan aanpassen.”

Kelvin Coello is ervan overtuigd dat Martínez snel zijn draai zal vinden in België. “Hij is een rustige, volwassen jongen uit een bescheiden familie. Bovendien luistert hij goed naar de trainer.”

Net voor hij afreisde naar België, liet Martínez in Diez optekenen dat hij bij Anderlecht wil spelen om zo mee te kunnen gaan naar het WK in Zuid-Afrika. Van Holsbeeck daarover: “Hij weet dat de concurrentie groot is bij ons. Als hij naar het WK wil, zal hij zich moeten bewijzen op de mat. Positief voor Martínez is alvast dat hij enkele maanden in Noorwegen heeft gespeeld. De eerste aanpassing aan Europa heeft hij dus al gehad.”

JAN HAUSPIE & STEVE VAN HERPE

‘We moeten klaar zijn als Boussoufa een transfer versiert.’

Herman Van Holsbeeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier