Herfstkampioen AZ mengt zich in titeldebat met PSV als voornaamste concurrent.

AZ lijkt misschien op een veredelde amateurclub, in werkelijkheid zijn in Alkmaar alle voorwaarden gecreëerd om het succes uit 1981 te evenaren. In dat jaar werd het toenmalige AZ’67 Nederlands kampioen. Het was de laatste club die er in de eredivisie in slaagde de topdrie voor te blijven. Bijna een kwart eeuw later is er in Noord-Holland opnieuw een bruisende cocktail van geld, inzicht, vakmanschap en talent samengesteld, maar met één verschil.

Destijds werd er vaak schamper gesproken over het spel van de kampioen, dat het volgens de critici moest hebben van doods, maar doeltreffend sjablonenvoetbal. De manier waarop AZ zich nu manifesteert, is indrukwekkend. De ploeg van Co Adriaanse brengt, op het allerhoogste technische niveau, combinatievoetbal en verrassende positiewisselingen.

Met een budget van veertien miljoen euro heeft AZ een natuurlijke achter- stand op de traditionele topclubs. Ajax en PSV benaderen 55 miljoen euro, Feyenoord blijft daar met 50 miljoen euro iets onder. Door een goede scouting én, vooral, de aangeboden salarissen, is de club aantrekkelijk voor jong talent.

Wat AZ ook tot een voorname titelkandidaat maakt, is de breed samengestelde selectie. Met uitzondering van Denny Landzaat is iedereen te vervangen. Adriaanse maakte in de eerste seizoenshelft slechts gebruik van zeventien spelers. Aan het succes is niets geheimzinnigs : het geld van voorzitter Dirk Scheringa, het inzicht van technisch directeur Martin van Geel en het vakmanschap van Adriaanse. De drie sleutelfiguren gunnen elkaar ruimte en vrijheid, vullen mekaar perfect aan in een harmonieus model.

Co Adriaanse slaagde erin een ploeg te bouwen die voetbalt speelt zoals dat lang geleden door Ajax werd gedaan. Trainer van het jaar werd hij vorig seizoen al, maar ook nu laat de starre Adriaanse een onuitwisbare indruk achter. Dat doet hij door zijn uitspraken en zijn soms gespeelde zelfverzekerdheid. Maar vooral door de manier waarop hij als een marionettenspeler AZ zijn wil oplegt. (FV)

Youssouf Hersi verliet Heerenveen voor Vitesse, waar hij voor twee en een half jaar tekende. John de Mol kocht voor 35 miljoen euro de belangrijkste tv-rechten op voetbalsamenvattingen in de eredivisie. De NOS is daarmee na veertig jaar een van haar grootste attracties kwijt. Maar liefst 69,9 miljoen euro per seizoen strijken de profclubs op met de verkoop van het tv-contract. Angelos Charisteas (24) werd door Ajax voor 4,9 miljoen euro overgenomen van Werder Bremen en tekende voor drie en een half jaar. De Griek wil minimaal tien doelpunten maken. José Fortes Rodriquez (32) tekende tot het einde van het seizoen bij RBC. Hij mocht transfervrij weg bij AZ. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 13 goals ; 2. Kalou (Feyenoord) 11 goals ; 3. Perez (AZ), Huntelaar (Heerenveen) 10 goals ; 5. Boussaboun (NAC) 9 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier