Deze week praat Lierse nog eens met Marius Mitu, maar al een aantal weken beseft de club dat de kans dat Mitu op het Lisp blijft minimaal is. Waar de Roemeen volgend jaar voetbalt, is niet duidelijk. Ook niet voor Mitu zelf, die vorig weekend aangaf niet te willen ingaan op een voorstel van Shakhtar Donetsk : “Momenteel beweegt er niet veel, maar ik maak me geen zorgen. Binnen een maand is dat anders, als de ploegen weten waar ze aan toe zijn. Ik wacht af, ik blijf het beste van mezelf geven in de laatste maanden die ik voor Lierse speel.” Met Anderlecht had hij contact, geeft hij toe. “Maar als je wil weten of ik een contract tekende, is het antwoord nee. Sinds het eerste voorstel van Lierse kreeg ik van een paar clubs aanbiedingen.” Clubs die geïnteresseerd zijn, moeten nog altijd met hem zelf contact nemen. Mitu benadrukte dat hij zijn lot nog steeds niet officieel aan één manager verbond.

Intussen kan hij zich moeilijker in de kijker spelen dan in de heenronde. Dat was op Gent niet anders. Paul Put begrijpt dat wel : “Iedereen viseert hem en net nu zit hij in een mindere periode.” Op Gent moest Put hem na de rust noodgedwongen weer centraal naar het middenveld halen, op de positie die hij onder Emilio Ferrera ook bezette. Daar kwam hij zaterdag beter tot zijn recht dan als tweede spits, de plaats die hij voor de rust zonder succes innam. Zeven keer leed hij voor de rust balverlies, nog één keer erna. Acht goeie passes had hij na de rust in de voet, het dubbel van voordien. Scoren deed hij niet, één keer slechts stuurde hij een ploegmaat richting Frédéric Herpoel.

De laatste weken is hij niet langer de koning van de assists en de doelpunten, beseft hij zelf ook. “Ik incasseer de laatste maanden veel schoppen. De meeste ploegen hebben een anti-Mitu-systeem opgebouwd. Dat begon op het einde van de heenronde. Daardoor kan ik niet meer doen wat ik voorheen kon. Soms gaan tegenspelers over de schreef, is het echt moeilijk om me te beheersen, maar ik moet dat doen. Lierse moet zich ook aanpassen. Vorige woensdag in de beker kon Charleroi mij afstoppen, maar daar maakten andere spelers gebruik van om iets te ondernemen. Lierse mag niet alleen Mitu zijn.”

Charleroitrainer Jacky Mathijssen gaf al eerder aan dat Mitu beter tot zijn recht zou komen bij een grotere club : “Nu is het makkelijk voor de tegenstander : als je hem afstopt, stop je vaak heel Lierse af. In een andere club kan je geen twee verdedigers op hem zetten omdat je ook andere spelers in het oog moet houden. Daar zou hij wel van profiteren.” (GF)

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier