Sport/Voetbalmagazine praat elke week met een ambassadeur van SCOOORE! over zijn passie voor een eersteklasser.

Hoe bent u bij KV Oostende betrokken geraakt?

“Ik ben er een beetje per toeval ingerold. Vanaf de vroege jaren tachtig combineerde ik mijn baan als leerkracht met een bijverdienste als regionaal verslaggever. Zo heb ik jaren aan een stuk de wedstrijden van KVO en de jeugdploegen verslagen. Op den duur kende ik het reilen en zeilen binnen de club dus heel goed. Komt bij dat ik toen ook nog zelf voetbalde in de streek. Ik speel tegenwoordig, op mijn 63e, trouwens nog elke week zaalvoetbal.” (lacht)

U was ook binnen de club actief?

“Begin jaren tachtig maakte ik ook nog eens reportages voor Radio Noordzee en op die manier ben ik een tijdje aan de slag geweest als stadionomroeper van KVO. Daarna verrichtte ik officieus wat scoutingwerk voor de club. Ik herinner me dat ik Björn Renty hier heb aanbevolen, die toen nog bij Middelkerke zat. Die is daarna toch uitgegroeid tot een van de steunpilaren van de ploeg.”

Hoe komt het dat KV Oostende zo lang is weggebleven op het hoogste niveau?

“Eerst en vooral doordat de West-Vlaamse vijver al hevig bevist wordt door Club Brugge en de andere eersteklassers uit de wijde omtrek. Daar komt voor Oostende nog eens het probleem bij dat het basketbal hier veel sponsors aanzuigt. En het is geen geheim dat het hart van het Oostendse stadsbestuur sneller klopt voor het basketbal. Daarom dat het zo belangrijk is dat KVO zich dit jaar weet te redden: dan zal de stad wel over de brug moeten komen met de nodige investeringen.”

Hoe wordt in Oostende tegen de komst van Marc Coucke aangekeken?

“Daar kan weinig twijfel over bestaan: Coucke is een zegen voor de club én de stad Oostende. Coucke is een echte mediafiguur en je voelt dat er voor hem deuren opengaan die anders gesloten blijven. Denk maar aan de Anderlechthuurlingen. Niet alleen dat: nu KVO in eerste speelt, wordt de stad weer een trekpleister voor dagjesmensen die ’s middags naar de zeedijk trekken en daarna een match meepikken.”

Kan Oostende af van zijn reputatie als jojoploeg?

“Met het kapitaal van Coucke alleen niet, maar hij heeft toch al veel nieuwe sponsors binnengehaald. Coucke wil ook iets doen voor de jeugd en zorgen dat we talenten als Birger Verstraete en Igor Vetokele in de toekomst langer in Oostende kunnen houden. De andere clubs in de regio zien natuurlijk ook wel dat er hier een nieuwe dynamiek is. De relance van KV Oostende zorgt toch voor deining in het kleine West-Vlaamse vijvertje.”

U heeft zelfs een liedje over KVO op uw conto staan?

“In het seizoen 1989/90 was Oostende een derdeklasser met titelambities. Uiteindelijk was er op de laatste speeldag een allesbeslissend duel tegen Harelbeke. Omdat dat enorm leefde, heb ik toen een lied geschreven: ‘Allee Allee / Oladiooo / Bravo Bravo / voor KVO’. Dat nummer was een groot succes, maar jammer genoeg kreeg KVO in het Albertpark een zwaar pak voor de broek: 0-5. Gelukkig had ik al mijn singles al op voorhand verkocht. (lacht) Ik vraag me af of het niet het moment is om dat nummer nog eens op te diepen.”

DOOR JENS D’HONDT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“De relance van KV Oostende zorgt toch voor deining in het kleine West-Vlaamse vijvertje.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier