Het overkoepelend samenwerkingsverband van 15 Europese profliga’s, dat deze maand in Brussel officieel wordt opgericht, zorgt voor onrust in voetballand. Zowel de Uefa als de Fifa staan weigerachtig tegenover dit nieuwe orgaan dat hoopt namens de profclubs een doorslaggevender stem te hebben in allerhande debatten. Onder meer streeft de Europese liga naar zitjes in het Uitvoerend Comité van de beide internationale voetbalbonden. Fifabaas Sepp Blatter reageerde formeel, door de 15 betrokken landen een brief te sturen met het verzoek hun profliga terug te fluiten. Belgisch bondsvoorzitter JanPeeters wilde dat afgelopen vrijdagavond ook direct doen, maar ondervoorzitter Roger Vanden Stock suste de zaak. Er komt nu een overlegcommissie die de zaak bij de Fifa zal bepleiten.

Lid van die overlegcommissie is Jean-Marie Philips. Philips is momenteel nog voorzitter en (bezoldigd) directeur-generaal van de Belgische profliga, maar ambieert het voorzitterschap van het overkoepelende Europees orgaan. Hij weet zich naar verluidt verzekerd van de steun van Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje en heeft zijn Franse collega zijn kandidatuur laten voordragen. Op 14 februari verzamelt het hele gezelschap in Brussel voor een etentje, samen met de voorzitters van alle Belgische eersteklasseclubs. ’s Anderendaags wordt er in Diegem vergaderd en gestemd over de statuten en het voorzitterschap. Als Philips het haalt, mag hij al zijn andere nationale en internationale mandaten behouden. Wordt hij echter verkozen als directeur-generaal, bijvoorbeeld omdat een machtige profliga (zoals de Engelse) liever een van haar mensen op de voorzittersstoel ziet, dan moet hij alles opgeven. Een directeur-generaal moet immers onafhankelijk zijn.

Op dat laatste scenario speculeert Alain Courtois. De gewezen secretaris-generaal van de KBVB viste vorig seizoen al naar de functie van voorzitter van de profliga. Momenteel lobbyt hij opnieuw achter de schermen – in voetbalmiddens zijn zijn aspiraties lang geen geheim meer. De steun van Club Brugge heeft hij alvast – Courtois werkte op de KBVB lang naast MichelD’Hooghe -, die van Anderlecht en Standard nog niet. Na Euro 2000 en vervolgens zijn mislukking als directeur van Anderlecht stapte Courtois in de politiek. Daar raakte hij stilaan zo gefrustreerd, dat een terugkeer naar de Houba de Strooperlaan plots erg nabij lijkt.

Wie ook meer tijd wil/zal doorbrengen in het bondsgebouw, is Antoine Vanhove. Vanhove, en niet MarcDegryse, die de voetbalbond nochtans nieuwe impulsen zou kunnen geven, wordt door Club Brugge naar voor geschoven als kandidaat voor het Uitvoerend Comité, het hoogste bondsorgaan. ( PTK)

PTK

Onrust in voetballand : Jean-Marie Philips weg, Alain Courtois terug en nóg meer Antoine Vanhove ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier