Ook bij de vrouwen zit het voetbalseizoen erop. Rapide Wezemaal kaapte eerder al op de laatste speeldag de titel weg voor Eva’s Kumtich en Anderlecht na een spannende eindstrijd. Zaterdag vond in het Koning Boudewijnstadion net voor de mannenfinale ook de bekerfinale bij de vrouwen plaats. Anderlecht, dat revanche wilde nemen voor de verloren titel en de verloren bekerfinale van vorig jaar, nam het op tegen Zuid-West. De Brusselse meisjes haalden het met 3-0 na doelpunten van Cynthia Browaeys (2) en Gertie Van Humbeeck. De bekerfinale is de uitgelezen mogelijkheid om het vrouwenvoetbal eens extra in de kijker te zetten.

Ook financieel is die finale de moeite waard. De ploegen die de finale halen, krijgen van de Belgische Voetbalbond een premie uitgekeerd. De secretaris van Anderlecht, Lucien Paulis, bevestigt dat de bekercampagne hoog staat aangeschreven in het vrouwenvoetbal. “Het is heel aantrekkelijk om de bekerfinale te spelen. De pers is aanwezig en dat zorgt voor extra reclame”, aldus Paulis. Ook in het verliezende kamp keek men erg uit naar de finale. Jacques De Keyser van Zuid-West benadrukt het belang van die finale. “Op het einde van de competitie zijn we resoluut voor dat plaatsje in de bekerfinale gegaan. Hierdoor hebben we in de competitie nog wel wat plaatsen verloren, maar zo’n bekerfinale maakt veel goed. Ook voor de sponsors is dit heel belangrijk. Al blijven we met het vrouwenvoetbal in een klein wereldje zitten. Het verschil met de mannen is enorm groot.”

Als kampioen mogen de meisjes van Rapide Wezemaal volgend jaar Europa in. Al valt nog af te wachten of ze hier ook echt iets kunnen betekenen. Het verschil tussen de top in België en die in Europa is nog altijd immens. Zij klopten vorig jaar in de finale Anderlecht na het nemen van strafschoppen en weten wat het is om de beker en de titel te winnen. Hoe keken zij naar deze bekerfinale? “Het klopt inderdaad dat de beker financieel interessanter is. Bovendien is het plezant voor de meisjes om eens in het Koning Boudewijnstadion te spelen”, aldus secretaris Louis Van Geel van Rapide Wezemaal.

Een vaak gehoorde kritiek binnen het vrouwenvoetbal is dat er te weinig professioneel wordt gewerkt. In België zit men vast in een vicieuze cirkel. Als er geen goede prestaties geleverd worden, komen er geen media op af. Hierdoor blijven de sponsors weg die voor het geld moeten zorgen om het spelniveau op te trekken. (IV)

IV

‘De bekerfinale is financieel interessant en bovendien is het plezant voor de meisjes om eens in het Koning Boudewijnstadion te spelen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier