R icky Begeyn (28) verscheen vorige week met een gerechtsdeurwaarder op de eerste training van Cercle Brugge. “Omdat ik een telefoon had gekregen van Roland Rotty dat ik van Harm van Veldhoven niet mocht komen trainen”, vertelt hij. “Ik dacht : als ik niet ga, kunnen ze mij op onwettige afwezigheid en contractbreuk pakken. Nu ben ik met alles in orde.” Hij begrijpt niet waarom hij niet meer gewenst is. “Ik weet dat mijn band met Van Veldhoven niet goed is, maar waarom krijg ik zelfs geen kans meer om mij vanaf nul als derde keeper te bewijzen ? Veel mensen bij Cercle begrijpen het niet. Want ik heb met niemand problemen, ook niet in de groep. Vorige week ben ik nog gaan eten met Jimmy De Wulf, Denis Viane, Jan Masureel, Roiha en Dekelver. Ach, vanaf het begin had ik het gevoel dat Van veldhoven geen vertrouwen in mij had en mij ook niet goed kon verdragen. Ik heb hem dat ook vlakaf gezegd. Maar tot nu toe zei mij nog altijd niemand wat eigenlijk het probleem is.”

Cercle liet onlangs weten dat hij gratis weg mag. “Maar ondertussen zijn de plaatsjes bezet”, stelt hij vast. “Concreet is er momenteel niets. Ik lees veel, maar dat is allemaal uit de lucht gegrepen, ook dat ik bij Gent zou hebben meegetraind. Dany Van de Velde zegt wel : ‘Kom bij ons, ik zal je in een paar weken weer op niveau brengen.’ Maar met Herpoel zou ik daar ook weer op een dood spoor zitten. Hetzelfde bij Charleroi met Laquait. Philippe Vande Walle zegt ook : ‘Wat gebeurt daar bij Cercle allemaal ? ! Kom bij ons, ik zal je wel weer prepareren.’ Maar ik heb de ambitie om te spelen.”

Sportief is hij momenteel geblokkeerd. “Het enige positieve is dat ik mijn parttime job van veiligheidsagent nog heb én een goed contract bij Cercle. Op financieel vlak moet ik mij de komende vier jaar geen zorgen maken. Ze zullen ook wel begrijpen dat ik dat niet zal weggooien, zeker niet na wat er nu gebeurd is. Want nu ben ik toch een beetje bij het huisvuil gezet. Het is cru uitgedrukt, maar daar komt het op neer. Ik mag niet trainen, ik mag niéts meer doen.”

Terwijl hij vorig jaar nog een nieuw contract tekende. “Ik had nog drie jaar, maar omdat ze zo tevreden over mij waren, maakten ze er vijf van. Plus : een serieuze financiële verbetering. Ik was toen tot verdienstelijkste speler van Cercle verkozen en in alle referenda bovenaan geëindigd. Maar dan komt er plots een nieuwe trainer en val je in het andere uiterste. Moeilijk te volgen, maar blijkbaar gebeuren zulke dingen nu eenmaal in de voetbalwereld.”

(CV)

‘Blijkbaar gebeuren zulke dingen nu eenmaal in de voetbalwereld.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier