Niet de VRT, de nationale omroep die al sinds het ontstaan van de Champions League de eindfase van het kampioenenbal op de buis brengt, maar Kanaal 2 zendt vanaf de herfst van 2006 de Champions League uit. De VMMA, de Vlaamse mediamaatschappij, haalde vorige week de rechten op de meest prestigieuze Europese voetbalcompetitie binnen. Volgens TonyMary bood de VRT 6,6 miljoen euro, meer dan het dubbele van het lopende contract (3,125 miljoen euro). Maar dat voldeed blijkbaar niet en, zoals Frank Raes het stelde, “wij kunnen toch moeilijk met de klak rondgaan om nog meer centen bij elkaar te halen ?”

De redactie deed er de voorbije maanden alles aan, bevestigt ook commentator FilipJoos, om de VRT te overtuigen om ver te gaan. Want met wielrennen alleen, een sport waar de tv-rechten veel lager zijn, daarmee red je het niet. “Ik hoop echt dat ze ons gehoord hebben, want internationaal topvoetbal is zo belangrijk geworden. Wij droegen als jonge gasten nog truitjes met de naam van Ceulemans of Scifo op de rug. De jeugd van vandaag niet meer. Op Lyra, waar ik nog voetbal, dragen de jonge spelertjes truitjes van Ronaldo, Zidane of Totti. Daar hebben uiteraard niet alleen onze uitzendingen toe bijgedragen, dat weet ik ook wel, maar ook de internationalisering van het voetbal en de moeilijkheden die het Belgische heeft om zich staande te houden.”

Hoe erg dit is ? Heel erg, zegt Joos. “Het is een luxueuze spijt, dat besef ik ook. Uiteraard is de tsunami erger, en zijn er nog veel grotere menselijke rampen te bedenken, maar dit is iets waar wij allemaal naar uitkeken. We verloren eerder al de rechten op het WK, maar daar kon ik nog ergens mee leven. Tenslotte is dat maar drie weken. Maar dit ? Dit is een seizoen lang.” Vraag is wel wat de VMMA met het voetbal gaat doen. Op open net houden of misschien deels achter decoder (die van Canal +) stoppen ? Joos : “In Italië kun je pas na twaalven op open net de wedstrijden zien, ik denk dat we ons in België nog gelukkig mogen prijzen dat de rechten opnieuw naar een open net gingen. Hoe lang nog, weet ik niet.”

Gaat de VRT nu voluit voor de troostprijs, de Belgische rechten ? Joos : “Dat is geen troostprijs, zo zie ik het niet. Maar ik weet op dit moment echt niet of dit onze kansen verhoogt. Bij VTM zeggen ze dat ze voor de Champions League een apart budget hadden. Ik wil dat graag geloven. Op dit moment ben ik er echt niet gerust in. Ik schat het op fifty-fifty, Wat als we ook daar naast pakken ? Ik durf er niet aan te denken, dan gaan we wel écht de woestijn in.”

(PTK)

‘De WK-rechten, daar kon ik nog mee leven, maar dit ? Dit is een seizoen lang.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier