Vorig jaar verzekerde Charleroi zich pas op de laatste speeldag van het behoud. Dit jaar haalde het bijna het dubbele aantal punten en verbeterde Charleroi qua statistieken alle records uit de clubgeschiedenis. Dat is de verdienste van trainer Jacky Mathijssen terecht genomineerd voor Trainer van het Jaar. Zelfs de bittere bekeruitschakeling op Lierse deed de Zebra’s niet in mekaar zakken.

Dat was een keerpunt, geeft Mathijssen toe. Op zo’n moment heb je wat geluk nodig : “Na een catastrofe komt er altijd een volgende wedstrijd. Uit op Beveren kwamen we meteen op achterstand, maar we vochten wel terug en wonnen in extremis. Uit die zege op Beveren putten we kracht om te beseffen dat het sprookje niet voorbij was. Ons doel werd de vijfde plaats : die is goed voor de beste Intertotoloting. Dan ga je één ronde later aan de slag, dat betekent tien extra dagen vakantie. Dat pikten de spelers goed op. Waarom zelf de handdoek gooien en iets uit handen geven ? Laat de anderen ons maar stoppen als ze kunnen, hamerde ik er in.”

Pas Brussels slaagde daar in, na een fameuze achttien op achttien. Mathijssen : “Zolang je een doel hebt waar iedereen – spelers, trainer, club en plaatselijke media – zich achter kan scharen, houd je de randzaken en verhalen die niet essentieel zijn, maar wel de sfeer bepalen uit de kleedkamer en de club weg.” Tot Genk verloor Charleroi nooit twee wedstrijden na mekaar, zegt Mathijssen fier : “Sterk is dat, een middenmotor die nooit een dip krijgt, ook niet in de gevaarlijke maanden november of februari. Een pluim ook voor fysiektrainer Eric Roex, aan wie ik voor het seizoen vroeg een programma op te maken met speciale aandacht voor die twee traditionele zware maanden.”

Niet dat Mathijssen nu bij Charleroi tevreden in zijn zetel gaat zitten. “Het kan altijd beter.” Het voorbereidende werk schiet goed op, de voorbereiding staat op punt. Charleroi zal klaar zijn als de voorbereiding start, weet hij nu al. Eerst moet het eigen huiswerk af : na Laquait wil hij ook het contract van Kargbo verlengd zien, terwijl voorspelers als Akgül en Orlando met hard werken hun niveau verhoogden. “Ik hoef naar volgend jaar toe geen vedetten.” Op termijn denkt Mathijssen, ook volgend jaar nog onder contract bij Charleroi, wél aan het buitenland. “Men vraagt me altijd of ik daar klaar voor ben. Eerlijk : ik weet het niet. Maar ik durf het wel aan.” (GF)

GF

Ik weet niet of ik klaar ben voor het buitenland. Maar ik durf het wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier