Eind april moeten de offertes binnen zijn voor het nieuwe tv-contract. Het huidige loopt komende zomer af en leverde jaarlijks 15 miljoen euro op. Nu droomt men van 25 miljoen, al is de vrees dat het gedevalueerde product maar 12 miljoen meer opbrengt ook groot. Het is op dit moment aftasten, zowel bij de profliga als bij de zenders, die zich in alle stilte buigen over de zes pakketten waarin de bond het contract opsplitste.

Bij VTM, met RTBF en Canal + de huidige rechtenhouder, zijn ze er niet gerust in en dus stuurde de zender een e-mailtje, of het de top van de profliga kon ontmoeten. Niet de ‘secondanten’ die in de tv-commissie zetelen (de heren Antoine Vanhove, Herman Van Holsbeeck en andere Bayats), maar de grote kanonnen : Michel D’Hooghe, voorzitter van Club Brugge, Roger Vanden Stock, voorzitter van Anderlecht, en Jean-Marie Philips, de voorzitter van de profliga. Moeten zij zorgen voor het betere lobbywerk ? Dirk Deferme wil namens VTM liever geen toelichting geven : “Ik bevestig noch ontken. Ik zeg liever niets, andere zenders zwijgen ook over wat ze doen. Dit is geen spel, maar bittere ernst. Eind april zien we wie het haalt.”

Herman Wijnants, lid van de tv-commissie, ziet geen graten in die ontmoeting. “Tenminste niet als ze puur informatief is. Ze mogen van mij alle uitleg vragen die ze willen. Maar daar moet het ophouden. Iedere kandidaat moet vanuit juridisch standpunt een gelijke kans krijgen. En dat ze willen praten met de top, vind ik logisch. Er zit een aantal mensen in die commissie, maar u weet ook wel dat begin mei de échte top de beslissing zal nemen. Die zou volgens mij trouwens beter naar alle maandelijkse vergaderingen komen, in plaats van de ene keer die en een andere keer iemand anders te sturen.”

Het gaat Wijnants om het geld, niet de postjes. “Als iemand als Roland Duchâtelet, die niet in onze commissie zit, maar wel over miljoenen kan onderhandelen, er meer kan uitsleuren, mag hij direct in mijn plaats zetelen. Het gaat immers om ons aller voortbestaan.” (PTK)

PTK

‘Ik zeg liever niets, andere zenders zwijgen ook over wat ze doen. Dit is geen spel, maar bittere ernst. Eind april zien we wie het haalt.’ (Dirk Deferme, VTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier