Vanavond oefent België tegen Slovenië. Misschien kan Marko Suler zo nog eens centraal in de verdediging staan.

Je speelde met Slovenië het WK in Zuid-Afrika. Hoe verklaar je het succes van de Sloveense nationale ploeg?

Marko Suler: “Als je naar de namen kijkt, hoort België individueel in de top tien thuis. Maar statistisch gezien doen wij het fenomenaal: Slovenië telt twee miljoen inwoners, maar 30.000 geregistreerde spelers en we stonden twee keer op het EK en op het WK. Voor ons is ons land vertegenwoordigen de grootste eer. Je kan bij Real Madrid spelen, maar de nationale ploeg is heilig. Het belangrijkste voor ons is dat we na een tijdje weer eens samen zijn om te zien in wat voor conditie we zitten. Ik ben de volgende kwalificatiewedstrijd geschorst, dus ik hoef niet mee te doen, maar door blessures zal ik misschien toch een helft spelen.”

Bij AA Gent kwam je op de linksachter terecht en ben je centraal geen optie meer, maar Matjas Kek, de bondscoach van Slovenië, zal je als centrale verdediger blijven uitspelen. Hij hoopt dat het geen gevolgen heeft voor je positie als centrale verdediger in de nationale ploeg, want hij noemt je een belangrijke speler voor zijn elftal.

“Dat heb ik hier ook gezegd, maar het kan ze niet schelen en dat stoort mij. Ik ben 28 nu, ik heb geen tijd meer om te experimenteren. Als ik goed was op die positie dan zouden veel van mijn eerdere trainers mij daar wel al gezet hebben. Als ze me hier in Gent als een linksachter blijven zien, zien ze het verkeerd.”

Trond Sollied verwacht wel dat je mentaal de omschakeling kan maken, want hij ziet kwaliteiten in jou op die positie. Jij ziet dat niet zo?

“Als hij dat idee koestert, moet hij een nieuwe speler zoeken voor die positie. Ik speel er om het team te helpen, maar ik wil daar niet de eerste keuze zijn en er niet het hele seizoen spelen. Ik kan zelfs nog geen negentig minuten volmaken – ik ben het fysiek niet gewoon.”

Sollied zei eerder over jou dat je voor filosofie in de tribune moet gaan zitten en de fatale fouten die je soms maakt, lijken zich nu tegen je te keren.

“Ik zie mijzelf niet als een filosoof, maar wat ze nu doen met mij, experimenteren, dát is pas filosofisch. Ik heb hier de voorbije drie jaar de club iets gegeven, maar ik ben er zeker van dat ik mijn beste seizoen nog niet gespeeld heb. Voetbal is een spel van simpele keuzes, maar nu doen ze iets tussenin. Er waren eerder aanbiedingen, maar de club wou er nog niet van weten. Als ik voor het geld zou kiezen, had ik al kunnen vertrekken. Maar er is ook nog een sportief en familiaal aspect dat belangrijk is voor mij.”

Je verweet Dury dat hij te weinig op verdedigende patronen trainde.

“Ja, we trainden niet veel op verdedigende automatismen, maar het is te gemakkelijk om alles op de coach te schuiven. Wat mij stoort is dat er geen enkele speler opstond die zijn niveau haalde. Er waren veel redenen waarom het vorig seizoen fout liep, maar ik ga er niet voor betalen. Dat is zeker. Maar zo spelen ze het nu wel.”

Je had ook zelf op kunnen staan en minder fouten maken of de verdediging coachen.

“Zo simpel ligt het niet, je hangt af van de tien anderen rond je en clubs bouwen aan een ploeg. Anders kochten ze gewoon wat spelers en ze waren kampioen.”

DOOR RAOUL DE GROOTE

“Als ze me in Gent als linksachter blijven zien, zien ze het verkeerd.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content