WORDT HARDER EN STERKER BIJ NEDERLANDSE STAARTPLOEG NEC

Begin september werd Marnick Vermijl met de Slowaak Samuel Stefanik en de Oostenrijker Jakob Jantscher toegevoegd aan de selectie van de ploeg uit Nijmegen, waar op 27 augustus Anton Jansen (ex-KV Kortrijk) als opvolger werd aangesteld van Alex Pastoor (ex-Harelbeke). De 21-jarige jeugdinternational werd gehuurd van Manchester United – waar zijn contract pas afloopt in 2015 – en debuteerde tegen Feyenoord (3-3), terwijl de rechtsback na duels bij ADO Den Haag (1-1) en thuis tegen Vitesse (2-3) ook de negentig minuten volmaakte bij de 4-3-nederlaag bij Go Ahead Eagles.

“Ik zag die laatste wedstrijd”, zegt VI-journalist Marco Timmer. “Het is geen echt geschenk en niet prettig om in zo’n krasselend team aan de slag te gaan. Je kunt jong talent beter laten spelen en renderen in een goed draaiende ploeg. Hou het maar vooral op een harde leerschool, want van het niveau bij het huidige NEC kun je niet vrolijk worden. Daar ga je tegenwoordig vaak met de billen bloot. Misschien voor later in zijn profloopbaan zal hij wel iets opsteken van deze passage, maar nu ligt die volledige club gewoon onder vuur. Alles staat daar echt in brand: er was al een trainerswissel en technisch directeur Carlos Aalbers verdween er. En nu het ook sportief fel tegenslaat, is het niet gemakkelijk om je daartussen te gaan opdringen. NEC is voorlopig geen team, maar vooral een bij elkaar geraapt zootje.”

Timmer merkte dat Vermijl net als zijn ploeg werd overlopen voor de rust en dat hij vooral sterretjes zag tegen zijn rechtstreekse tegenstander Xander Houtkoop. “Hij kreeg niet de steun van Rens van Eijden en Michel Breuer, die in principe hem moeten coachen, maar het zelf ontzettend moeilijk hadden, omdat die vleugelspelers vaak door het centrum kwamen”, weet de NEC-volger. “Ook Vermijl probeerde de kraan dicht te draaien, maar het water bleef maar lopen. Ze hadden weinig in te brengen tegen de aanvalsgolf.”

Toch is Timmer hoopvol gestemd. “Je moet over extra kwaliteiten beschikken als opkomende verdediger, anders krijg je als talent in Manchester geen langdurige overeenkomst”, gaat hij verder. “Ik kan me ook wel voorstellen dat ze Vermijl niet haalden voor de invallersbank, toch verliep zijn komst vrij geruisloos. Hij heeft ook weinig concurrentie. Qua fysieke hardheid en inzake duels zit het wel goed. Alleen zul je in Nederland in balbezit als back ook voor offensieve impulsen moeten zorgen en de hele flank leren bestrijken. Hij zal stevig moeten leren knokken.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier