Belg/Italiaan, geboren op 9 maart 1987 in Luik. 1,77 meter – 74 kg. Profiel: de vurige.

M assimo Moia: “Er wordt wel eens gezegd dat het met Italiaanse roots is zoals met een katholieke opvoeding: je raakt er nooit meer van af. Ik heb er alleszins geen last van, want ik ben bijzonder trots op mijn afkomst. Mijn vader is van Como, de hoofdstad van Lombardije, in het noorden van Italië. Het overgrote deel van mijn familie woont daar nog. Ik probeer hen minstens een keer om de twee jaar te bezoeken. De rest verblijft nog in de buurt van Napels. Ik voel me daardoor een Italiaanse Belg. Dankzij mijn grootvader, die naar Luik afzakte om in de mijnen te werken, ontdekte mijn vader op zijn twee jaar al België. Hij is er nooit meer weggegaan. Het moet hier dus wel goed toeven zijn. Mijn droom is om ooit in beide landen een huis te bezitten. Een keuze maken tussen België en Italië vind ik echt heel moeilijk.

“Luik is mijn stad, want ik werd er geboren en groeide er op. Dat schept toch een band. Ik vierde er onlangs ook de titel van Standard, maar niet even intens als de spelers en de supporters. Natuurlijk ben ik heel tevreden, want geen enkele andere ploeg verdiende de titel zo veel als zij. De laatste jaren verbeterde het imago van Luik duidelijk. De stad is nog niet volledig proper, maar ook niet langer de vuile industriestreek waarvoor ze vroeger werd versleten.

“Wij zijn erg gehecht aan familietradities en ons geloof. Pasen blijft voor ons een heilige dag, waarop we proberen samen te komen. Het blijft ook de enige dag waarop er bijvoorbeeld geen voetbal wordt gespeeld.

“Dat Italiaanse bloed zit in mijn karakter. Ik nam die rage à vaincre over van mijn vader, het zorgde ervoor dat ik al zo ver geraakte in het leven en in de sport. Ik ben een vurig iemand, een pure winnaar die snel reageert wanneer de zaken niet lopen zoals verhoopt ( lacht). Wij zijn een warm volk, met veel opstoten van adrenaline. Vroeger reageerde ik veel impulsiever, nu gebeurt dat al iets rustiger, maar nog altijd met het nodige temperament. Je kan je eigenheid niet verloochenen. Ik ben nu eenmaal perfectionistisch ingesteld. Als ik ergens op gefocust ben, zal ik niet snel opgeven of loslaten. Maar het gebeurt al eens vaker dat ik tot drie tel vooraleer ik iets zeg of doe. Eerst denken, dan handelen.

“Ik ben geen macho, maar wil er gewoon graag goed uitzien. Modieuze kledij en wat gel in mijn haren, het hoort erbij. Maar denk nu niet dat ik urenlang voor de spiegel sta ( grijnst).

“Al van toen ik vijf was, beheerst voetbal mijn leven. Een passie, waarmee elke Italiaan opstaat en gaat slapen. Ik ben nog altijd een fanatieke supporter van AC Milan, probeer zo veel mogelijk de samenvattingen of rechtstreekse verslagen van hun wedstrijden te zien. Ik raakte in de ban van Roberto Baggio. Een klassespeler. Maar ik kwam ook onder de indruk door de rust die Paolo Maldini uitstraalt. Wat een attitude! Hij schreeuwt of roept nooit, reageert als een echte gentleman op het veld, ook al is hij bikkelhard in de duels. Ik beschouw hen als dé te volgen voorbeelden. Mocht ik ooit in Italië kunnen voetballen, dan zal ik dat aanbod niet snel afslaan. Alleen zal ik die kans zelf moeten afdwingen.” S

door frédéric vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier