Negen jaar na het grootscheepse Calciopoli, dat leidde tot de degradatie van Juventus, blijft het Italiaanse voetbal door omkoopschandalen geteisterd worden. In het oog van de storm staat deze keer Catania, de Siciliaanse club die in 2014 degradeerde na acht seizoenen in de Serie A. De zaak ging aan het rollen op 23 juni met de aanhouding van zeven verdachten, onder wie Antonino Pulvirenti, tot dan voorzitter.

Pulvirenti, een selfmade man die in 2006 tot ‘Siciliaans ondernemer van het jaar’ werd uitgeroepen en ooit de inmiddels failliete lagekostenmaatschappij Wind Jet oprichtte, kocht Catania in 2004 en loodste de club in 2006 na 22 jaar nog eens naar de Serie A. Drie seizoenen geleden vertoefde de Siciliaan nog in de zevende hemel. Zijn spelers behaalden toen de achtste plaats, een evenaring van het beste resultaat uit de clubgeschiedenis, dat al dateerde van de jaren zestig.

De feestvreugde duurde echter niet lang. Na de degradatie naar de Serie B vorig jaar dreigde de Siciliaanse club afgelopen seizoen zelfs naar de derde klasse te zakken. Pulvirenti kon daar niet mee leven en vond er niets beters op dan spelers van tegenstanders om te kopen. Catania eindigde uiteindelijk als vijftiende in de Serie B, drie punten verwijderd van de degradatie.

Intussen gaf Pulvirenti toe dat hij op het einde van het seizoen vijf wedstrijden vervalst heeft. Naar eigen zeggen zou hij 100.000 euro betaald hebben per match, verdeeld over verschillende spelers, die hij in de afgeluisterde telefoons ’treinen’ noemde. Zijn tussenkomst leverde Catania vier overwinningen en één gelijkspel op. Om z’n ‘investering’ te recupereren zou de ex-voorzitter grote sommen hebben ingezet op de wedstrijden die hij liet manipuleren. Deze vermeende weddenschappen blijft Pulvirenti zelf evenwel hardnekkig ontkennen.

Afgelopen seizoen was Catania de club van Jean-François Gillet, die er een contract heeft tot 30 juni 2017 maar vorige week al bij KV Mechelen op training werd gesignaleerd. De derde doelman van de Rode Duivels kwam in januari over van Torino. Gillet werd al eens beschuldigd van matchfixing in het seizoen 2008-2009, toen hij in de Serie B voor Bari speelde. De Luikenaar werd toen als kapitein voor schuldig verzuim veroordeeld tot een schorsing van 43 maanden, die uiteindelijk werd teruggebracht tot dertien, maar hem wel het WK in Brazilië kostte. In het Cataniadossier blijft Gillet tot dusver buiten schot. Pulvirenti verklaarde al dat zijn eigen spelers bewust onwetend werden gehouden over de omkoping. Op die manier wilde hij verhinderen dat ze massaal op hun eigen wedstrijden zouden gokken en extra geld verdienen.

Ook in de Lega Pro, de Italiaanse derde en vierde klasse, wordt volop onderzoek gevoerd naar verkochte en gemanipuleerde wedstrijden. Carlo Tavecchio, de voorzitter van de Italiaanse bond, liet weten dat de competitiestart van de Serie B en de Lega Pro, voorzien op 21 augustus, in afwachting van verder gerechtelijk onderzoek mogelijk uitgesteld wordt. Wat er met de betrokken clubs zal gebeuren, is ook nog onduidelijk.

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

In het Cataniadossier blijft Jean-François Gillet tot dusver buiten schot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier