Mathieu Maertens

BELGAIMAGE - BRUNO FAHY © belga

Met iemand uit het Belgisch voetbal bespreken we de actualiteit. Middenvelder – OH Leuven

De 21-jarige influencer en mannequin Aida Victoria Merlano hielp haar moeder uit een Colombiaanse gevangenis te ontsnappen door een cipier af te leiden. Ondertussen kroop haar moeder met een koord uit het raam. Wanneer maakte jij voor het laatst gebruik van je bekendheid?

Ik woon in Leuven, dus ga ik soms iets drinken in de stad, en dan zijn er wel eens supporters die me herkennen en naar me toe komen. Maar toen ik er vier jaar geleden aankwam, kende niemand me. Nu komen ze al eens een selfie vragen of, de ouderen dan, een handtekening. ( lacht)

In zijn boek ‘This is Europe’ spreekt professor Hendrik Vos over honderden randfiguren uit de Europese geschiedenis. Zo leren we dat de Oostendenaar Germain Pirlot, een gewezen leraar, de obscure uitvinder is van de ‘euro’, de naam die in 1995 aan de nieuwe Europese munt werd gegeven. Welk verborgen talent heb jij?

Iedereen die me goed kent, weet dat: ik heb gestudeerd om tuinman te worden. De laatste vier jaar van mijn middelbaar zat ik op een speciale tuinbouwschool. Tuinieren is mijn tweede passie.

In Dallas zijn honderden aanhangers van de complottheorie QAnon samengekomen op de plaats waar John F. Kennedy werd vermoord. Ze waren ervan overtuigd dat de zoon van de vermoorde president daar zou verschijnen om zijn steun te betuigen aan de kandidatuur van Donald Trump in 2024. Wat is de laatste sciencefictionfilm die jij hebt gezien?

Ik kijk momenteel naar de Vlaamse reeks Van vlees en bloed. Maar ik ben vooral een grote fan van The Walking Dead, die ik drie keer helemaal heb bekeken. Toegegeven, dat is bijna zo zot als die gasten in Dallas! ( lacht)

Het Franse dorpje Montalieu-Vercieu in het departement Isère kreeg de prijs voor de lelijkste gemeente in Frankrijk. Volgens de jury vanwege de overvloed aan reclamepanelen in de straten. Op welke plek zou jij liever nooit een voet zetten?

Eerlijk gezegd ga ik niet graag in Charleroi spelen. Ik weet dat de stad lijdt onder haar reputatie, maar ik vind dat die niet helemaal onterecht is. Alles is er klein en niet bepaald mooi. Er is bijna niks nieuw. Het spijt me voor de Carolo’s die dit zouden lezen…

De BBC bracht het onwaarschijnlijke nieuws dat een man van de afwezigheid van een huiseigenaar geprofiteerd heeft om diens identiteit over te nemen, zijn bezittingen aan te slaan en het huis te verkopen. In wiens huid zou jij wel eens 24 uur willen kruipen?

Ik zou gewoon een tijdje tuinman willen zijn. Om te zien wat ik zou geworden zijn als ik die kant was uit gegaan. Ik weet dat ik dan veel harder had moeten werken dan nu, maar dat zou ik niet erg vinden. Alhoewel, gezien mijn huidige rugproblemen kun je je afvragen of ik wel echt tuinman zou geworden zijn. ( lacht)

De humanitair geëngageerde Française Sophie Pétronin gaat opnieuw in Mali wonen. Ze werd daar nochtans gedurende vier jaar, van december 2016 tot oktober 2020, gegijzeld door een aan Al-Qaida verwante groepering. Wat is voor jou een plaats waar je altijd weer naartoe wilt?

De boerderij van mijn ouders in Gistel. Ik ben er opgegroeid samen met mijn twee grote zussen en ik was daar heel gelukkig. Mijn leven speelde zich buiten af. Ik had het gevoel dat ik een vrijer was dan ooit.

De Amerikaanse president Joe Biden werd gefilmd toen hij begon te knikkebollen tijdens de openingsspeech van de klimaattop in Glasgow. Is het jou ook overkomen dat je je ergens niet wakker kunt bij houden?

Ja, zeker, maar dan probeer ik altijd wel te doen alsof. Dan trek ik mijn ogen wijd open of zo, alsof het me erg interesseert. Maar mijn brein stopt dan met werken en ik onthoud er niks van. ( lacht)

Mathieu Maertens
Mathieu Maertens
Mathieu Maertens
© Hans Lucas via AFP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier