Slechts één op zes haalde de Limburgse coach bij Lokeren OV, na duels op Anderlecht en thuis tegen KV Kortrijk. Met een (tussentijds) rapport van amper twaalf punten uit veertien competitiewedstrijden én een teleurstellende vijftiende stek weet Jacky Mathijssen wat hem te doet staat. Tegen Westerlo (uit), Zulte Waregem (uit), Club Brugge (thuis), Moeskroen (uit), AA Gent (thuis), Standard (uit) en Germinal Beerschot (thuis) punten sprokkelen om de bedreigde zone te verlaten. Op 23 december wacht er dan nog voor de achtste finales van de Cofidis Cup een uitstap naar ex-werkgever Club.

Tevreden is Mathijssen over de goede mentaliteit en de inzet van zijn (te ruime en te brave) spelerskern. Hij haalde de discipline strakker aan en vraagt meer betrokkenheid. Wie te laat komt op training straft niet alleen zichzelf maar vooral de groep. Dan moeten de voetballers dertig minuten vroeger aanwezig zijn op de club. De trainingssessies zelf durven wel eens anderhalf tot twee uur te duren, tot grote tevredenheid van voorzitter Roger Lambrecht. Aan tafel dient iedereen te blijven zitten tot de trainer het signaal geeft.

Daarmee herstelde de ex-doelman inzake strengheid een beetje de orde. Onder Aleksandar Jankovic dreigde immers alles wat uit de hand te lopen, door de té grote invloed van Mario Carevic, Jugoslav Lazic en Sulejman Smajic. Brave jongens, maar uit speelsheid ook hete standjes, die zich iets te vaak veel permitteerden en te weinig op de vingers werden getikt. Met assistent-trainer Freddy Heirman, die streeft naar stiptheid en uitblinkt door zijn organisatietalent in de kleedkamer, werd een vaderfiguur teruggehaald. Hij kent iedereen en dwingt met zijn professionalisme veel respect af.

Ook inzake tactiek toont Mathijssen zich bijzonder veeleisend omdat hij weet dat zijn spelers moeten leren omgaan met stress. Hij zette alvast de verdedigende organisatie op punt en veranderde de veldbezetting van een 4-1-4-1 (Jankovic rekende daarbij op een snelle omschakeling) naar een 4-2-3-1-systeem. Aandachtspunten vormen de infiltraties van de middenvelders, meer teren op balbezit, samen met het afwachten en op de juiste momenten proberen toe te slaan.

Door een positieve benadering te installeren wil Mathijssen het zelfvertrouwen aanzwengelen en de toenemende nervositeit bannen. Alleen de gebrekkige afwerking en het aantal geblesseerden, onder wie de sterkhouders Copa en Carevic, baren hem zorgen. In jeugdinternational Nill De Pauw, zeker tot de winterstop out na een voetoperatie, zag de Limburger zelfs een sleutelfiguur. S

FRéDéRIC VANHEULE

‘Mathijssen wil de toenemende nervositeit bannen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier