Bordeaux bevestigt met Gourcuff als dirigent.

Yoann Gourcuff kwam vorige zaterdag tegen Boulogne-sur-Mer in bij een 1-0-stand en lag met een deviatie bij een vrije trap aan de basis van de tweede goal. Sinds het vertrek van Karim Benzema naar Real Madrid is Gourcuff de onbetwiste vedette van de Ligue 1. Hij blinkt niet alleen uit door zijn goals maar ook door zijn techniek en zijn vista. Volgens France Football beschikt hij over een uitgesproken persoonlijkheid en is hij ook de speler die sinds Zinédine Zidane over het grootste technische vernuft beschikt. “Ook zijn enorme uithoudingsvermogen is iets wat je bij spelers van zijn type zelden ziet”, voegt Eric Bedouet, de fysiektrainer van Bordeaux, er nog aan toe.

In ieder geval is nu al duidelijk dat Bordeaux al het goede van vorig seizoen aan het bevestigen is. Coach Laurent Blanc deed er in de zomer alles aan om het geraamte van zijn team te behouden. Van het kampioensteam van vorig jaar vertrok enkel Souleymane Diawara naar Marseille, want ook Marouane Chamakh, voor wie Arsenal en West Ham nochtans belangstelling toonden, bleef uiteindelijk. Geen wonder dat Didier Deschamps, de coach van Marseille, Bordeaux een grotere titelkandidaat vindt dan zijn eigen team. Volgens hem kan er immers “niets op tegen de automatismen van een groep die al twee jaar samen speelt.”

Terwijl de aandacht vorige week in de Champions League vooral uitging naar Marseille en Lyon, toonde Bordeaux met een gelijkspel op het veld van Juventus, dat het veel aan maturiteit heeft gewonnen. Blanc bevestigde na de wedstrijd dat zijn groep, die nu al negentien wedstrijden na elkaar ongeslagen is, dus wel degelijk lessen heeft getrokken uit de vorige ervaring in de Champions League met onder meer een zware nederlaag op het veld van Chelsea. Onder impuls van Alou Diarra en Fernando controleerden de Girondins in Turijn zelfs het middenveld. En ondanks de sterke start van Marseille en Lyon voert Bordeaux de Ligue 1 aan.

Lisandro Lopez, de Argentijnse spits van Lyon werd verkozen tot speler van de maand augustus. Hij gaat Yoann Gourcuffen Marouane Chamakh, beiden van Bordeaux, vooraf.

Mehmet Badzarevic, de coach van Grenoble, moet zich na een zesde opeenvolgende nederlaag stilaan zorgen maken over zijn job. De clubvoorzitter bevestigde weliswaar het vertrouwen in hem, maar is dat wel een goed teken?

Nice haalde in zes wedstrijden maar vier punten. Na de nederlaag van vorige zaterdag in de derby tegen Monaco probeerde een aantal supporters door te dringen tot de tribune waar voorzitter Maurice Cohenzat. Dat lukte niet, maar het is niet denkbeeldig dat de aandeelhouders de voorzitter uit zijn stoel wippen.

Toulouse meldde bij de verplaatsing naar Partizan Belgrado voor de Europa League met pijn in het hart dat een van de fans zwaargewond raakte.

Jean-Claude Dassier van Olympique Marseille drukte zich wat ongelukkig uit toen hij verklaarde geen voorzitter te willen zijn zoals in Libanon of in Afrika. Sommige fans zagen in die uitspraak verdoken kritiek aan het adres van zijn voorganger Pape Diouf, wiens roots in Senegal liggen. Dassier kon achteraf samen met Rama Yade, de Franse staatssecretaris voor sport, de gemoederen bedaren. Toch wijst een en ander erop dat de fans van OM er niet zo blij mee zijn dat de club nu vooral wordt geleid door mensen uit Parijs.

Stéphane Sessegnon, de middenvelder van PSG uit Benin, liep twee weken schorsing op nadat hij zijn voetzool op het lichaam van Adriano(Monaco) plantte.

Jérémy Toulalan, de verdedigende middenvelder van Lyon, speelde in het Champions Leagueduel tegen Fiorentina als centrale verdediger en deed het tot ieders tevredenheid erg goed. Wordt dat voortaan zijn nieuwe rol?

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier