Ging jij als kind zingen op Driekoningen? “Nooit gedaan. Dat kon nochtans, want ik heb twee broers. Maar het was altijd te koud, vonden we. En misschien speelde een gebrek aan zangtalent ook mee. Bovendien wou en wil ik nooit geschminkt worden. Als me dat gevraagd werd bij Sinterklaasfeestjes, had ik altijd een duidelijke njet klaar. Eén keer dwongen ze me, toen het carnaval was. Dat hebben ze zich achteraf beklaagd. Ik was niet bepaald de meest vrolijke figuur in de stoet, om het nog zacht uit te drukken.

“Waar die afkeer vandaan komt, weet ik niet. Je moet dat achteraf allemaal weer van je gezicht wassen, misschien vind ik dat te veel werk.”

Als je vriendin de was insteekt, klaagt ze dan soms omdat ze elke keer in de zakken van je broeken geld terugvindt dat je niet mooi in je portefeuille gestoken hebt?

“Ze doet mijn was niet. Anders zou ik daar zeker opmerkingen over krijgen.

“Maar het doet mij altijd een enorm plezier als ik een pas gewassen broek aantrek en daar plots een briefje van tien euro in terugvind. Zeker op een maandagochtend kan zoiets mij enorm opmonteren.”

Wie heeft het leukste kapsel in de eerste klasse?

Koen Persoons. Ik heb ook zo eens gespaard voor lang haar, maar toen leek ik meer op een Beatle dan op iemand die een staart kon leggen.”

Wat is je favoriete autosnelweg?

L’Autoroute du Soleil, in Frankrijk. De weg die naar de Côte d’Azur leidt. Ik heb daar al eens bijna zonder enig ander verkeer 300 kilometer gereden, constant in de nabijheid van dezelfde drie wagens. Een plezante rijervaring. Alsof het allemaal van jou alleen is. De baan helemaal vrij.

“Ik had de periode om die snelweg te nemen goed uitgekozen.

Anders zou mijn antwoord wel anders ge-klonken hebben. Ik reed er de laatste keer in juni, vóór de grote uittocht. Toen die begon, keerde ik terug, weer zonder veel volk in mijn rijrichting.”

Welke babe zou weleens langs de kant van de weg mogen staan met een lekke band, wachtend op jouw hulp?

Scarlett Johansson. Alles in haar spreekt me aan. Die mag altijd eens hallo komen zeggen. Ze heeft een aparte uitstraling, zelfs op televisie. Ik zag haar bezig in Lost in Translation. Toen was ze niet echt opgemaakt, en toch vond ik dat ze iets had. Ik dacht: dat is geen misse.”

Wat is je meest ambitieuze voornemen voor 2009?

“Tweede zit vermijden, zodat ik nog eens zonder enige stress een aantal dagen vakantie heb. Ik volg geschiedenis aan de universiteit van Antwerpen, zit daar in het derde jaar.

“Ik koos louter uit interesse voor die richting, had een en ander gelezen en was in het middelbaar op enkele goede geschiedenisleerkrachten gebotst.

“De middeleeuwen vind ik het boeiendst. Die zijn altijd als duister aangezien, als een mindere periode. Je merkt ook hoe in artikels negatieve zaken altijd snel in verband gebracht worden met de middeleeuwen. Maar uiteindelijk was dat toch een heel interessant tijdperk, met bijvoorbeeld de kruistochten en de manier waarop volkeren koninkrijken vormden.

“Leuke weetjes maken trouwens elke periode boeiend. Zo was er in de Nieuwe Tijd in Engeland bijvoorbeeld een wet die bepaalde dat een man zijn vrouw mocht slaan met een stok zolang die niet dikker was dan een bepaald aantal millimeter.

“Ik werk nu ook aan mijn bachelorscriptie, over broederschappen in de achttiende eeuw.”

Een boutade zegt: het enige wat we uit de geschie-denis leren, is dat we er niets uit leren.

“Uit de geschiedenis kun je dingen meenemen, lessen trekken, maar ze mag het heden of de toekomst niet te veel bepalen. Dat geldt zowel op persoonlijk vlak als natiegericht. Anders zit je met een remming en kunnen we de schoonheid van deze tijd niet appreciëren of herkennen. Op een bepaald punt moeten zaken verteerd zijn. Dat is de mening van Nietzsche en ik ben wel een beetje fan van hem.”

Met geschiedenis ben je niks op een voetbalveld, neem ik aan.

“Ik probeer er mijn tegenspelers altijd mee te vervelen.” S

KRISTOF DE RYCK