IS STILAAN KLAAR VOOR EEN PLAATS ALS TITULARIS BIJ GENOA.

Vorige week werd Maxime Lestienne nog weggestuurd op training bij Genoa, omdat trainer Gian PieroGasperini vond dat hij er maar wat bijliep en zijn verdedigend werk verwaarloosde. “Genoeg gewandeld”, was het eindoordeel van de coach. Een paar dagen eerder had Lestienne een goeie wedstrijd gespeeld op Parma. Het was de tweede keer dat hij aan de aftrap kwam. Ook in de derby tegen Sampdoria was hij in de basiself voorzien, maar op de laatste training voor de match kreeg hij een trap waardoor hij op de bank verzeilde en onvoldoende fit werd bevonden om in te vallen.

Op de laatste dag van de zomermercato haalde Genoa Lestienne verrassend binnen onder de neus van AC Milan. “Genoavoorzitter Enrico Preziosi en Milandirecteur AdrianoGalliani zijn goeie vrienden”, zegt Andrea Schiappapietra van de Genuese krant Il Secolo XIX. “Milan had op dat moment dat type speler niet nodig, Genoa wel. Gasperini is altijd blij met buitenspelers.” De trainer, die Genoa al eens coachte van 2006 tot 2010 en verantwoordelijk was voor de laatste promotie naar eerste en vervolgens Europees voetbal afdwong, keerde in 2013 terug naar de havenstad. Hij kan Lestienne goed gebruiken, zegt Schiappapietra: “Gasperini zweert bij een 4-3-3 waarbij hij zijn buitenspelers vaak wisselt, van wedstrijd tot wedstrijd maar ook tijdens de match.” Vindt hij Lestienne een speler voor de Serie A? “Absoluut. Alleen moet hij nog wat slimmer worden in de contacten met de verdedigers, en moet hij tactisch het systeem onder de knie krijgen. Tactiek is héél belangrijk in Italië, elke speler moet de schema’s beheersen.”

Jessi Adanoli van de Genuese editie van La Repubblica heeft nog zijn twijfels: “Lestienne heeft heel veel talent maar is weinig concreet in zijn acties. Op training verdedigt hij soms te weinig mee, hij moet ook nog tactische vorderingen maken. Op Parma trapte hij een open kans ver buiten. Met zo’n techniek mag dat niet. Gasperini is niet iemand die veel geduld heeft met spelers die niet brengen wat hij wil. Van een speler op de positie van Lestienne verwacht hij assists, goals, en dat hij fouten en strafschoppen uitlokt. Met zijn dribbels brengt hij tot nu toe te weinig.” Toen Preziosi Lestienne jubelend presenteerde, sprak hij over ‘een fenomeen’. “Dat moet hij nog worden. Voor ons was zijn komst een complete verrassing”, zegt Adanoli. Genoa heeft een aankoopoptie voor 20 miljoen euro. “Dat betaalt een club als Genoa nooit”, beweert Adanoli, die vermoedt dat andere investeerders mee de deal met Preziosi bedongen hebben.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier