Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Anderlecht vat met een ruime voorsprong de nacompetitie aan. Mbark Boussoufa kroonde zich voor het tweede seizoen op rij tot de koning van de assists.

Met welk gevoel stappen jij en Anderlecht play-off 1 in?

Mbark Boussoufa: “Met een goed gevoel. We hebben een sterke en hechte groep, dat heeft iedereen tegen HSV en Bilbao kunnen merken. Maar zolang de titel niet binnen is, zijn we geen kampioen. Een cliché zo groot als een huis, maar het voorbije seizoen bewijst dat je maar kan juichen als de buit binnen is. En dat is nog lang niet zo. Een gemiste penalty van AA Gent besliste toen over de titel. Het hangt steeds weer van details af.”

Wat is bepalend geweest in de grote voorsprong van Anderlecht?

“Ten eerste de absolute wil om de gemiste titel van vorig jaar recht te zetten. Dat zit echt nog diep. De zware blessures van Wasyl en Jan(Polák, nvdr) hebben ons ook wakker geschud. Daar ben ik van overtuigd. Ook de betere omkadering – Jonathan(Legear, nvdr) is veel minder geblesseerd – en het inpassen van jong talent is een troef gebleken. De groep is mooi op elkaar afgestemd en erg evenwichtig. Anciens als Deschacht en Van Damme zijn ook nog jong en gaan goed met dat jonge geweld om. Het ontluiken van zo veel talent is natuurlijk opvallend en een meerwaarde gebleken. Er is Lukaku, maar ook Kouyaté, Suárez en Kanu bewijzen wat ze kunnen. Daar komt het vakmanschap van de trainer bij. Jacobs is vaderlijk, streng en rechtvaardig. Precies wat we nodig hebben.”

Wat was jullie grootste kracht?

“We voetballen altijd! Een goede mix van kracht en techniek die collectief wordt aangewend. Een cliché, maar dat heb je met clichés: ze bevatten altijd een kern van waarheid. We zijn ook ambitieus. We willen altijd winnen, wie de tegenstander ook is.”

Kan je zeggen dat het uitvallen van Wasilewski en Polák meer een voordeel dan een aderlating is gebleken?

“Voor de doorbraak van de jeugd is het een zegen gebleken. Zou Kouyaté zo snel hebben kunnen spelen, of Bouba? Polák en Wasyl zijn goede voetballers die altijd een meerwaarde betekenen. We spelen ook voor hen en voor het leed dat ze moeten dragen. Ongelooflijk hoe sterk hun wil is om terug te keren. Dat motiveert.”

jan hauspie

‘De zware blessures van Wasyl en Jan hebben ons wakker geschud’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier