Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Tegen Sevilla en Germinal Beerschot scoorde Dieumerci Mbokani eindelijk weer. Het was immers van de competitiewedstrijd op Tubeke (21 september) geleden dat de Congolese spits, die volgende week 23 wordt, nog eens aan het kanon stond. En dat voor iemand die het seizoen inzette met zes goals in vijf wedstrijden. Zijn winnende treffer tegen Sevilla was dan ook een enorme bevrijding, bevestigt Fabio Baglio, zaakwaarnemer en vertrouwenspersoon van Mbokani.

Redenen voor zijn dipje? Een kwestie van mentaliteit werd beweerd. Komt te laat op training (zoals daags voor de belangrijke wedstrijd tegen Everton), laat zich slecht omringen (door vrienden die hem de hemel in prijzen) en is afgunstig over wat zijn medemaats verdienen ten opzichte van hem, de ster. “Een kwakkel”, zegt Baglio over dat laatste argument. “We hebben deze zomer pas een nieuw, zeer mooi contract ondertekend, wat zou Dieu daarover te klagen hebben!”

In ieder geval is het symptomatisch dat Mbokani na een succesperiode even de pedalen verliest. Hetzelfde gebeurde destijds in Anderlecht, waarop de Brusselse club niet echt tegensputterde om de wispelturige Congolees te laten vertrekken. Yvon Verhoeven, die onder meer Vincent Kompany en Anthony Vanden Borre begeleidde bij Anderlecht, nuanceert: “Ja, Mbokani had van die typisch Afrikaanse trekjes, zoals te laat komen of afspraken vergeten. Net zoals Vince en Anthony dat hadden. Je moet dat allemaal niet overroepen. Standard doet dat goed, ze maken er geen drama van. Hij speelt een zwakke maand oktober, maar kijk: op de grote momenten staat hij er.”

Toch was er meer dan dat aan de hand. In de wedstrijd tegen Cercle Brugge (5 oktober) liep Mbokani een enkelblessure op, waarna hij naar Congo afreisde voor een interland. Toen hij twee dagen te laat terugkeerde op de club, werd hij de levieten gelezen door Laszlo Bölöni. “Op professioneel gebied heeft Mbokani nog veel lessen te leren”, verklaarde die en Mbokani werd uit de kern geweerd voor het competitietreffen met Bergen. Gezever, vindt Baglio: “Het was met de club overeengekomen dat Dieu twee dagen langer in Congo mocht blijven. De reden dat hij er tegen Bergen niet bij was, was die pijnlijke enkel. Zijn relatie met Bölöni is helemaal niet slecht. De Roemeen geeft de indruk een koele kikker te zijn, maar hij praat heel veel met Dieu. Evenveel als MichelPreud’homme.”

“Weet je wat het is,” reikt Baglio tot slot zelf aan, ” Dieu kreeg pas na enkele maanden de klap van de dood van zijn vader te verwerken. Aanvankelijk speelde hij voor de eer van zijn vader, maar hij heeft nu pas beseft dat die er echt niet meer is. Hij moest weer een andere motivatie zoeken en die heeft hij gevonden: Dieu wil topschutter worden en de Gouden Schoen winnen.”

MATtHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier