“Bij mijn aanstelling heb ik gezegd : ik maak een prioriteit van de jeugdopleiding.” Herman Van Holsbeeck herhaalde het vorige week nog een keer in deze rubriek. De Anderlechtmanager lijkt er zich van bewust : jeugdopleiding is de garantie voor de toekomst van het Belgische (prof)voetbal. Dat is althans het uitgangspunt van het grote mediadebat dat de Vakgroep Sportmanagement van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in samenwerking met onder meer de Belgische voetbalbond (KBVB) op maandag 20 september organiseert.

Onder leiding van moderator Tom Boudeweel ( Sporza Radio) zullen onder meer bondscoach Aimé Anthuenis, Herman Van Holsbeeck, Johan Van Lierde (jeugdvoorzitter van RC Genk), Michel Sablon (technisch directeur van de KBVB), Johnny Maeschalk (jurist), Guy Vanhengel (ex-Vlaams minister van Sport), Paul De Knop (beleidsadviseur), Stefan Késenne en Trudo Dejonghe (beiden sporteconomen) debatteren over de zin van jeugdopleiding bij professionele voetbalclubs. Waarom in het post-Bosmantijdperk nog investeren in jonge talenten ? Heeft dat überhaupt nog wel zin ? Vragen die clubleiders zich helaas nog al te vaak stellen. Voor de organisatoren bestaat er alvast geen twijfel over : “Zonder goed opgeleide voetballers wordt het voortbestaan van de sport en de populariteit ervan bedreigd.” Bovendien beschouwen ze een kwaliteitsvolle jeugdopleiding als de enige manier om internationaal te kunnen meespelen. Daarom pleit de Vakgroep Sportmanagement van de VUB ervoor om jeugdopleiding een centrale plaats te geven in de profclubwerking. “Geef de verantwoordelijken binnen de club de middelen en de bevoegdheden om hieraan te werken”, klinkt het.

“Als wij onze spelers, zoals in Frankrijk, vierentwintig uur op vierentwintig kunnen opleiden, krijgen we in België verhoudingsgewijs evenveel topspelers”, trad Van Holsbeeck (ook al vorige week in deze kolommen) het standpunt van de Vakgroep bij. Omdat niet iedereen daarvan overtuigd is en het heil niet alleen van de clubs moet komen, vragen de organisatoren ook de aandacht van de overheid, de voetbalbond en de profliga. Subsidies door middel van een jeugdsportfonds of opleidingsvergoedingen zouden een belangrijke overheidssteun kunnen betekenen. Daarvoor zullen in de eerste plaats de bondsinstanties hun structuren moeten aanpassen aan die van het federale België. Een stilaan oúd zeer. (RVdb)

Al wie met de toekomst van het Belgische voetbal begaan is, kan nog altijd inschrijven voor het mediadebat, e-mail : sbma@vub.ac.be. Info : Hugo Schoukens, 0476/83 91 12 of Jo Van Hoecke, 02/629 27 51

RVdb

‘Zonder jeugdopleiding wordt het voortbestaan van het voetbal bedreigd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier