Huistra drukt zijn stempel bij FC Groningen.

Veel lef toonde de werkgever van doelman Luciano (ex-Germinal Beerschot) afgelopen zomer, door in een vroeg stadium 2,5 miljoen euro te investeren in drie relatief onbekende spelers: Jonas Ivens, Maikel Kieftenbeld en Dusan Tadic. Met de nieuwe trainer Pieter Huistra (ex-Lierse) delen de nieuwkomers echter een belangrijke karaktereigenschap. Geen van allen voelt de behoefte om zich te verschuilen achter valse bescheidenheid. ‘Kom maar op!’, zo luidt hun motto, dat ook de gretigheid duidelijk weergeeft.

Huistra, die overkwam van Jong Ajax, beschikt dan ook nog eens over de gave alles glashelder te formuleren. Een of twee zinnen volstaan voor de oud-international om een boodschap over te brengen. Vertrouwend op zijn verbale kracht laat hij dit niet gepaard gaan met stemverheffing of vlammende ogen. De coach, afkomstig uit Friesland, houdt immers van rust. Hij zal de laatste zijn om die zelf te verstoren. Goede verstaanders hebben aan een half woord genoeg. De rest moet maar snel bijleren, zo luidt zijn redenering.

Met zijn verzoek aan het bestuur van FC Groningen legde Huistra de basis voor een rimpelloos seizoensbegin. Hij wilde immers ruim voor de start van de voorbereiding zo veel mogelijk in kaart brengen met welke selectie hij kon en zou werken. Twijfel schept onbehagen, dat moest dan ook vermeden worden.

Maar andersom kreeg Huistra ook een signaal. Ingegeven door de economische crisis weigerde de clubleiding bokkensprongen te maken op de transfermarkt. Wie in moeilijke tijden wil overleven, moet het hoofd koel houden. Deze visie was voor Huistra niet nieuw. Als speler en jeugdtrainer leerde hij de filosofie van de club van binnenuit kennen. Eenmaal terug op het oude nest wist hij exact wat hem te wachten stond.

Werken volgens het conflictmodel, daar staat hij niet voor. “Ik ben ervan overtuigd dat de spelers zelf de oplossingen moeten aangeven”, verklaarde hij in VI. “Zij denken mee. Elke wedstrijd is een raadsel, hun mysterie. De spelers moeten dat ontrafelen.”

De Ivoriaanse aanvaller Sekou Cissé (25, Feyenoord) onderging een teenoperatie. Hij kampt al bijna een jaar met dat slepende letsel. Er werd een stukje loszittend bot verwijderd. Cissé is vier tot vijf weken buiten strijd. Ondertussen raakte bekend dat de club uit Rotterdam momenteel kampt met een schuld van ongeveer 36 miljoen euro.

Ruud van Nistelrooy lanceerde zijn eigen Academy. De voetbalacademie zal samenwerken met kleinere ploegen als VV Gestel en RKTVV Tongelre en met de basisscholen uit beide steden. Die laatste selecteren kinderen van 9 tot 14 jaar en sturen ze naar het opleidingscentrum.

FC Groningen verlengde de deal met scout Grads Fühler (48) voor onbepaalde tijd, want hij stond in de nadrukkelijke belangstelling van PSV. Aanvaller Leandro Bacuna (19) staat zeker een maand aan de kant met verrekte enkelbanden. Een terugkeer van verdediger Daley Blind (20) tijdens de winterstop blijft een optie.

Aanvaller Soufian El Hassnaoui (20, De Graafschap) kan een kruis maken over de rest van het seizoen, nadat hij de voorste kruisband van zijn rechterknie scheurde.

Rijnsburgse Boys plaatste zich als laatste club voor de vierde ronde van de KNVB-beker, na 4-2-winst na verlengingen tegen Deurne. Daarin wordt Vitesse de tegenstander.

RKC Waalwijk biedt aanvaller Karim Bridji (29, ex-Eendracht Aalst) de kans zich weer op de Nederlandse velden te manifesteren tot het einde van het seizoen. Door een zware knieblessure speelde hij sinds november 2008 geen enkele officiële wedstrijd meer.

Doelman Bram Castro (28, ex-Genk en STVV) vervolgt zijn loopbaan bij PSV, aangezien derde keeper Jeroen Zoet vanwege een knieoperatie lange tijd out is.

FC Zwolle veroverde de eerste periodetitel in de eerste divisie.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier