Op een geslaagd seizoen werd er teruggekeken, met een mooi parcours in de Champions League (het bereiken van de 1/8 finales en de uitschakeling tegen VfL Wolfsburg). Maar daarnaast was er ontgoocheling over de gemiste tweede plaats, door een gebrek aan wisselmogelijkheden vanaf januari, terwijl ook de uitschakeling in de halve finales van de Croky Cup door een virieler en scherper Club Brugge een bittere nasmaak liet. Coach Vanhaezebrouck wil de lat opnieuw hoger leggen, meestrijden voor de prijzen en doktert alvast tactisch aan een aangepaste succesformule.

VERDEDIGING

Sterkhouder Sels paste voor een plaats op de bank bij de Engelse kampioen Leicester City, maar de goalie verkoos toch in te gaan op een aanbod van degradant Newcastle. Zijn vervanger, de Zweedse international Rinne, oogt alvast bijzonder zelfverzekerd en heeft heel wat atletisch vermogen. Een grote test lonkt, met routinier Vandenbussche, de ambitieuze Thoelen en de piepjonge Czekanowicz als concurrenten.

Defensief wordt er veelal uitgepakt met drie spelers, met de fysiek sterke Foket – die de hele flank voor zijn rekening kan nemen – als directe steun in balverlies. Nielsen begint in principe op rechts, maar kan ook links depanneren. Zijn inspeelpass blijft voor verbetering vatbaar. Een mogelijke doublure rechts is de koel ogende Horemans. Moeilijk uit zijn evenwicht te brengen, alleen lichamelijk dient hij nog krachtiger te worden. Centraal vormt dat criterium geen probleem voor de strijderstypes Mitrovic en Gershon. Sterk met het hoofd en beiden onverzettelijk. Soumah moet zich nog aanpassen. Beste speler van het seizoen Asare onderging eind juni een rugoperatie. Odoi vormde een optie, maar verkoos een transfer van Lokeren OV naar Fulham. Er wordt gezocht naar een valabel alternatief. De zich goed ontwikkelende Saief, die zijn motor vergrootte en teert op een grote inzet, kan dat misschien op termijn invullen maar moet opletten voor de ruimte in de rug.

MIDDENVELD

Controlerend is rustbrenger en tempobepaler Kums een certitude, naast de kopbalsterke en veel afstanden overbruggende Neto. De Braziliaan, niet altijd even constant, voelt de hete adem van Rob Schoofs in de rug.Na een inloopperiode van zes maanden lijkt hij klaar om de looplijnen beter te volgen. De Limburger houdt goed het overzicht en beschikt over een stevige traptechniek. Nieuwkomer Lucas Schoofs bestrijkt veel terrein door zijn immense loopvermogen en beschikt over een degelijk kopspel, maar hij moet nog werken aan een zuivere passing. Van Der Bruggen wil meer aan spelen toekomen.

Aanvallend is de keuze groot. De onfortuinlijke Dejaegere scheurde midden maart – terwijl hij in bloedvorm verkeerde – de ligamenten van zijn knie. De kwieke en gemakkelijk rond zijn as draaiende West-Vlaming hoopt midden september terug te keren. Op rechts werd met Ndongala gekozen voor een technische vaardige pocketspeler, die op techniek en snelheid voor diepgang zorgt. Mag naar binnen komen, om van daaruit te infiltreren. Centraal pakt Milicevic graag uit met doorsteekpasses en zijn fabelachtige vrije trappen. Vanaf links zullen Matton, heel efficiënt voor doel, en de mentaal gevoelige winger Wikheim om een basisplaats strijden.

AANVAL

Om te anticiperen op een vertrek van Depoitre werd naast Coulibaly (beter als joker dan starter) met de Zweedse international Kujovic gekozen voor een targetman. In hun buurt is er plaats voor een zwerver, zoals doelpuntenmachine Perbet, de pijlsnelle Raman of de onvoorspelbare Simon.

CONCLUSIE

Vanuit Genk werd Balette als assistent- trainer teruggehaald om met zijn motivatie-aanpak de invallersgroep klaar te stomen voor meer geslaagde invalbeurten. Als Kums en Depoitre niet meer weggaan, dan lijkt AA Gent sterker in de breedte en kunnen ze weer meedoen in de titelstrijd. Algemeen manager Louwagie beloofde voor augustus nog enkele direct inzetbare nieuwkomers.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier