PSV trekt de kaart van de jeugd.

Met vijf spelers uit de eigen opleiding sloot PSV de wedstrijd tegen Excelsior af, in het CL-duel tegen CSKA Moskou stond Dirk Marcellis (19) met een rush over de rechterflank aan de basis van de goal. Een bijzonder moment, want tot voor kort werd de club uit Eindhoven afgeschilderd als de vereniging die vooral koopt. Maar interim-coach Jan Wouters houdt duidelijk rekening met de eigen kweek, waardoor de jonge talenten Otman Bakkal (23), Ibrahim Afellay (21), Ismaël Aissati (19) en Género Zeefuik (17) speelkansen krijgen.

PSV stond als opleidingsinstituut altijd in de schaduw van Ajax en Feyenoord. Zo’n twintig jaar geleden verwierf de club het imago van een ploeg die met het geld van hoofdsponsor Philips kampioenenteams bijeen probeerde te kopen. Eigen spelers zou zelden of nooit een kans krijgen. Alleen Berry van Aerle, Eric Viscaal, Boudewijn Zenden, Wilfred Bouma, Peter Hoekstra, Björn van der Doelen, Edward Linskens en Tommie van der Leegte behoorden tot dat selecte gezelschap. Tot de wereldtop behoorden ze geen van allen. Die status was er vooral voor (top)aankopen zoals Romario, Ronaldo, Luc Nilis en Ruud van Nistelrooy.

Bij zijn aanstelling in 2002 zag Guus Hiddink dat er een te grote achterstand zou worden opgelopen als er niet werd geïnvesteerd in eigen talent. Op zijn advies onderging ook het verouderde trainingscomplex De Herdgang een metamorfose. Joop Brand werd aangesteld om de opleiding naar een hoger niveau te tillen. Hiddink gaf een extra impuls door Afellay en Aissati een kans te geven in de basis. Dat duo groeide uit tot de kroonjuwelen. Begin dit seizoen leken ze samen met de van FC Twente teruggehaalde Bakkal het hart te gaan vormen van een nieuw team met jeugdig elan. Afellay raakte echte vroeg in het seizoen geblesseerd aan zijn teen, Aissati kreeg met verscheidene tegenslagen te maken en Bakkal raakte zijn basisplaats kwijt.

De kritiek nam toe op de begeleiding, Afellay uitte zijn onvrede over contractbesprekingen en bleef langer aan de kant dan voorzien. Aissati kreeg zowel van Ronald Koeman als van Jong Oranjecoach Foppe de Haan kritiek te verduren op zijn functioneren. Ajax deed een poging om hem los te weken, maar algemeen directeur Jan Reker weigerde hem te laten vertrekken naar een directe concurrent. Ondertussen werden alle plooien gladgestreken.

Na Feyenoord hebben nu ook AZ en Ajax hun zinnen gezet op verdediger André Ooijer (33), einde contract bij Blackburn Rovers.

Edwin Zoetebier (37) moet mogelijk een schouderoperatie ondergaan. De doelman van NAC kampt al maanden met de blessure.

PSV, dat waarschijnlijk Europees zal overwinteren, opende met doelman Gomes de besprekingen over een tussentijdse verlenging van zijn contract. Zijn huidige contract loopt in 2011 af.

FC Twente liet zijn oog vallen op doelman Piet Velthuizen (21, Vitesse) en de Russische middenvelder Aleksei Rebko (21, Spartak Moskou).

AZ is al 32 Europese thuiswedstrijden ongeslagen, meteen goed voor een nieuw record. Manchester United bezit de langste reeks, met tussen 1956 en 1996 56 ongeslagen duels op Old Trafford.

De Graafschap bereikte met trainer Jan de Jonge overeenstemming over een nieuwe verbintenis tot 2010.

De door Feyenoord met heimwee naar huis gestuurde Zuid-Koreaanse spits Chun-Soo Lee keert wellicht niet meer terug. Hij onderhandelt in eigen land met geïnteresseerde clubs.

Gertjan Verbeek vertrekt na dit seizoen bij Heerenveen. De trainer volgde in 2004, na zeven jaar jeugdcoach en acht seizoenen als assistent-trainer, de legendarische Foppe de Haan op. Tussentijds werkte hij ook nog bij Heracles.

Roy Makaay (Feyenoord) kreeg nog geen uitnodiging, maar de kans is groot dat de spits door Foppe de Haan als dispensatiespeler wordt opgeroepen voor de olympische selectie. De Haan maakte wel de afspraak dat hij geen voetballers zal meenemen die uitkomen in de CL-voorronde.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier