Cercle trok liefst zeven nieuwe spelers aan: de doelmannen Werner en De Bie, de verdedigers Dussenne en Bourdin, de middenvelder Bacelic-Grgic en de spitsen Sukuta-Pasu en Valcke. Flankaanvaller Godee en centrale middenvelder Van Eenoo keerden terug van een uitleenbeurt bij respectievelijk Go Ahead Eagles en OHL. Delle is terug naar Nice, Reis naar Portugal. Het contract van Uchebo, Coppens en Etock werd niet verlengd. De jongeren Staelens (19) en Naudts (20) werden ter beschikking gesteld van derdeklasser Deinze.

VERDEDIGING

Ter vervanging van Delle werd met Werner een doelman gehaald die ooit het potentieel voor de top werd toegeschreven maar dat nog niet waarmaakte. Vorig seizoen verzeilde hij zelfs op de bank bij Bergen. Hij beantwoordt aan het profiel dat Cercle zocht – groot (1 meter 91), présence – en keeperstrainer Deleu gelooft in hem. Tweede doelman is Vandamme (20), die vorig jaar bij vierdeklasser Maldegem werd weggehaald en in play-off 2 zijn debuut maakte. Derde doelman De Bie (17) komt van KV Mechelen. Beiden zijn ze veel kleiner van gestalte.

In de defensie kwamen er twee jonge centrale verdedigers bij die zich in de voorbereiding al vrij matuur en doortastend toonden: Dussenne (22) en Bourdin (20). Eerstgenoemde is heel kopbalsterk en wordt op standaardsituaties ook een aanvallende troef. De tweede, een linksvoetige die is opgeleid bij PSG, deed het ook als linksachter goed. Wellicht begint hij op die positie aan de competitie, want Buysse is pas terug uit blessure. Wils is centraal achterin de factor ervaring. Op rechtsback is dat aanvoerder Cornelis. Zijn vervanger is jong en een bijtertje: De Kegel (20), die in januari al overkwam van Genk. De Waele (18) is een snelle centrumverdediger uit de eigen jeugd.

MIDDENVELD

Transferprioriteit in de middensector was een nummer 10: iemand met een goede eindpass en scorend vermogen. Dat moet de Kroaat Bacelic-Grgic (26) worden, een spelmakerstype dat graag zijn kans op doel gaat. Het is nog afwachten hoe beslissend hij in de Belgische competitie kan zijn en wat hij hier op fysiek vlak aankan. In zijn rug, voor de verdediging, worden in eerste instantie Van Acker en Smolders verwacht. Defensief sterkere opties zijn Van Roose en D’Diaye. De jongeren Maertens en Deconinck, beiden negentien en doorgestroomd uit de eigen jeugd, worden als potentiële eersteklassers beschouwd. Boi kreeg te horen dat zijn speelkansen klein zijn en dat hij mag vertrekken. Van Van Eenoois nog niet duidelijk of hij zal blijven of weer uitgeleend zal worden.

Op de flanken beschikt Cercle met Buyl, D’Haene en Godee over drie snelle spelers voor twee posities. Valcke (21), afkomstig van derdeklasser Londerzeel en nog in een aanpassingsfase, is inzetbaar op alle offensieve posities. Rechterflankspeler Verkindere (17) is een wissel op de toekomst.

AANVAL

Voor de spits werd Sukuta-Pasu (24) aangetrokken, een Duitser met Congolese roots die niet goedkoop was en van wie veel verwacht wordt. Hij heeft Bundesliga-ervaring, in Duitsland en vooral in Oostenrijk, en liet al zien dat hij kan voetballen. Maar conditioneel is hij nog niet in orde en in welke mate hij de killer is aan wie Cercle nood heeft, moet nog blijken. Kabananga, vorig seizoen van tweedeklasser Roeselare gekomen, bewees zijn nut als aanspeelpunt, maar mist vaak helderheid in zijn acties en is tot nader order helemaal geen killer.

CONCLUSIE

De twee voorbije seizoenen incasseerde Cercle veel doelpunten en maakte het er weinig. Daarom werden er voor elke linie nieuwe spelers aangetrokken. Tot nu toe lieten de aanwinsten in de verdedigende sector de beste indruk. De concurrentie is toegenomen. Dat zou voor meer stabiliteit moeten zorgen.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier