Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De vorige campagne van Antwerp startte nog veelbelovend, maar na twee maanden al verzeilde het in de buurt van de zestiende plaats. Hoewel er nooit acuut degradatiegevaar dreigde, kwam de ploeg onderin toch niet meer weg. Wordt het straks anders? Misschien.

Verdediging

In het doel heerst er voor het eerst sinds jaren duidelijkheid. Yves Feys is nummer één, Govert Boyen nummer twee. Feys heeft ervaring, kwam vorig seizoen terug aan de oppervlakte en deed het, rekening houdend met zijn lange inactiviteit, meer dan behoorlijk. Boyen komt van Oud-Heverlee, heeft een carrière in de lagere reeksen achter de rug en moet nog wennen aan het topniveau. De overige keepers ( Van Steenberghe, Klak, Parizek) vertrokken.

Vier achterin, dat is al jaren het credo, en ook Henk Houwaart morrelt daar niet aan. De nieuwe rechtsachter heet Ouon, een Fransman die voor Cagliari speelde. Viel heel goed mee in de voorbereiding en zou de revelatie van de ploeg kunnen worden. Vorig seizoen was het op deze positie lang zoeken. Pinxten speelde er, maar hij is sterker centraal. Roc, de Zuid-Koreaan, werd er een tijd geposteerd, maar hij voldeed niet. Vervolgens kwam de voor een half jaar van Sunderland gehuurde Tom Peeters er terecht, maar zijn overgang werd niet definitief. De laatste in het rijtje rechtsachters van vorig jaar was Ljubinkovic: hij is er nog en is ook nu een alternatief. Ook nieuwkomer Geoffrey Peytier kan er uit de voeten.

Centraal achterin drie man voor twee plaatsen: Leleu, Campara en Pinxten. Het eerste duo speelde het vaakste in de voorbereiding en heeft gestalte, inzicht en ervaring. Rust ook, zeker Campara, iets waar het in het verleden nogal aan mangelde. Bernt Evens komt als linksachter uit een minder seizoen, maar kan nu bevestigen. De Neys of eventueel Kubik zijn de alternatieven aan die kant.

Middenveld

4-3-3, of 4-5-1 zo u wil, dat wordt de optie die Henk Houwaart in de geest van Trond Sollied voor Antwerp uittekende. De Hagenees vond vorig seizoen dat er in het steunvlak kracht ontbrak. Daarom hevelde hij Pinxten, na de terugkeer uit blessure van Campara, over naar het middenveld. Deze optie bleef ook in de voorbereiding behouden, al kan het uitvoetballen van de reus uit Limburg nog beter. Rechts naast Pinxten staat Sergeant, een hardwerkende middenvelder die ook geregeld voor doel opduikt en vanuit de tweede lijn kan scoren. Links is er ‘nieuwkomer’ Kubik, een oude bekende van Houwaart bij Harelbeke, die vorig seizoen op het eind nog drie wedstrijden meespeelde. Heeft misschien niet meer de snelheid om het op de flank waar te maken, maar wel ervaring en werkkracht zat.

Karel D’Haene is centraal een alternatief, al heeft hij minder body, terwijl ook William Verbeeck, vaak geblesseerd, een kans kan krijgen aan de linkerkant. In laatste instantie werden ook nog Imagbudu en Hussaine (uit Quatar, op de Bosuil houden ze van nieuwe nationaliteiten) als middenvelders aan de kern toegevoegd. Gedaan is het experiment met een aanvallende creatieve middenvelder. In het verleden heette die Da Silva, vorig seizoen Zyatti, maar geen van beiden rendeerde echt.

Aanval

De aanvallende flanken – afhankelijk van de wedstrijdomstandigheden zijn dat dan spitsen of middenvelders – worden bezet door Ibrahim Yattara (rechts) en Anders Nielsen (links). Yattara heeft nu ook zijn vrouw bij zich, is in theorie een toptalent, maar faalde vaak nog in de afwerking van een actie. Misschien lukt het dit jaar. Nielsen is Deense degelijkheid en ervaring, maar ook: blessuregevoelig. De centrumspits is Patrick Goots, met als alternatief Mussa. Goots, 34 en al 133 goals in eerste klasse, werd al een paar keer afgeschreven, maar keerde vorig jaar in de terugronde sterk terug. Rondt hij in de lente de kaap van 150 goals? Voor Mussa wordt dit het tweede jaar op het hoogste niveau.

Conclusie

Een andere veldbezetting en een kwalitatief iets sterkere kern. Als Antwerp gespaard blijft van blessures op cruciale posities, zit een rustig seizoen in de tweede helft van de rangschikking erin. In het andere geval wordt het weer knokken tegen de degradatie.

door Peter T’Kint

Feys

OuonLeleuCamparaEvens

SergeantPinxtenKubik

YattaraGootsNielsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier