G eorges Leekens weet perfect wat nodig is om van KV Kortrijk een volwaardige eersteklasser te maken. Na de 14e plaats van vorig seizoen, behaald door voorganger Hein Vanhaezebrouck, wil de ervaren coach de West-Vlamingen zo snel mogelijk naar de veilige middenmoot loodsen. Hij doet daarvoor een beroep op spelers met ervaring.

VERDEDIGING

Om Peter Mollez (naar FCV Dender) te vervangen, werd de vorig seizoen nog uitgespuwde doelman Glenn Verbauwhede opnieuw weggehaald bij Club Brugge. De oud-jeugdinternational heeft flair en talent op overschot, maar het hoofd moet ook mee willen. Leekens en keeperstrainer Philippe Vande Walle zullen hem prikkelen om zijn werkelijke waarde te tonen. Kristof Van Hout toonde in de laatste wedstrijden van vorig seizoen dat hij met zijn rust en reflexen ook zijn plaats onder de lat waard is.

De driemansdefensie wordt ingeruild voor een verdediging met vier. Leekens hoopt dat Tristan Lahaye, meer een flankspeler dan een echte verdediger, vanop de rechterkant met zijn offensieve rushes voor gevaar kan zorgen. Een beetje zoals Guillaume Gillet indertijd bij AA Gent. Verrassend is wel dat controlerende middenvelder Daniel Calvo wordt omgevormd tot verdediger. Centraal worden de plaatsjes duur met aanvoerder Brecht Verbrugghe, de polyvalente Bram De Ly, Mladen Lazarevic en Karim Belhocine (ook bruikbaar als verdedigende middenvelder). Loris Reina kan centraal ook depanneren, maar wordt voor zijn defensieve sterkte op links gebruikt. De Franse routinier krijgt de voorkeur op Jimmy Hempte, die het meer moet hebben van zijn aanvallende impulsen en zijn scherpe voorzetten.

MIDDENVELD

De toegevoegde waarde van Nebojsa Pavlovic (ballen afpakken en afgeven) wordt erg geapprecieerd door Leekens. Een optie is om Belhocine naast de Serviër te posteren, maar veel liever kiest de coach voor drie pushers, aanvallend ingestelde spelers die de tegenstander achteruit duwen. Vanaf rechts gaat zijn voorkeur uit naar Davy De Beule, Mohamed Messoudi en Tom Soe-taers. Allemaal jongens met revanchegevoelens, die willen aantonen waarom ze ooit Belgisch jeugdinternational waren. Maar bovenal ook voetballers met ervaring op het hoogste niveau, die bij momenten het spel kunnen stilleggen of versnellen. Zij moeten de diepe spits goed aanspelen of bevoorraden, en met hun infiltraties constant voor gevaar zorgen. Voor hen speelt Sven Kums, een revelatie vorig seizoen, in steun van de centrumaanvaller. Met zijn groot loopvermogen en opportunisme voor doel moet hij in staat worden geacht zijn uitmuntende prestaties te kunnen bevestigen.

AANVAL

Een moeilijke kwestie, na het vertrek van topschutter Elimane Coulibaly naar AA Gent. Leekens kan kiezen uit vier opties: de razendsnelle counterspits Ibou, twee seizoenen geleden nog topschutter bij Beveren maar vorig jaar niet echt in de gratie van Vanhaezebrouck; de fysiek sterke maar ook nukkige Kroaat Leon Benko, te licht bevonden door Standard; de beweeglijke Braziliaan William, duidelijk vermagerd en iets meer gefocust op een doorbraak; of de polyvalente Brecht Capon. Die laatste oogt wat te licht, maar werkt veel en kan ook als rechtermiddenvelder of tweede aanvaller worden uitgespeeld.

CONCLUSIE

Zoals altijd gaf Leekens zijn nieuwe werkgever een ander gezicht. Het technisch verzorgde circulatievoetbal hoopt hij te behouden, maar hij voegde er zijn eigen toets aan toe: meer fysiek vermogen, een grotere duelkracht en de nodige leepheid. Voorzitter Joseph Allijns weet dat je met een van de kleinste budgetten heel creatief kan omspringen. Hij hoopt stevig op de expertise van Leekens om zijn ploeg tussen een geruststellende twaalfde en veertiende plaats te parkeren. Een realistische doelstelling.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier