Van een trainerswisseleffect gesproken : na zes nederlagen in acht competitiewedstrijden maakte Palermo vorige dinsdag, voor eigen publiek, in de kwartfinales van de beker een 1-0-nederlaag uit de heenwedstrijd goed. Het won de terugwedstrijd met 3-0. Opmerkelijk was dat de tegenstander AC Milan heette, en dat de cijfers niet eens overdreven waren. Door de bekeroverwinning heeft de club uit de Siciliaanse hoofdstad uitzicht op zijn derde bekerfinale in de clubgeschiedenis. De vorige twee keer liep het telkens net niet goed af. In 1974 verloor Palermo pas na strafschoppen van Bologna, in 1979 was Juventus na verlengingen het sterkst.

Om Milan uit te schakelen, ging de nieuwe trainer niet over tot grote wijzigingen. Wel, vond het bestuur, bracht hij meer grinta (overtuiging) bij de spelersgroep. Misschien reageerde de selectie gewoon opgelucht. De ontslagen trainer, Luigi Del Neri (54), treft het niet. Sinds hij Chievo verliet, de bescheiden ploeg die hij uit de Serie B omhoog bracht met fris en gedurfd voetbal, loopt alles mis. Vorig jaar stuurde FC Porto hem nog voor de competitiestart wandelen, later deed hij ook bij AS Roma het seizoen niet uit. Met Del Neri voetbalde Palermo wel aardig, maar de ploeg incasseerde te veel tegengoals en had te veel kansen nodig om te scoren. Het vertrek van topschutter Luca Toni naar Fiorentina zat daar zeker voor iets tussen.

Voor Giuseppe Papadopulo (sinds vorige week 58 jaar) is Palermo zijn derde club in de Serie A. Pas in 2001 maakte hij zijn debuut op het hoogste niveau, toen hij met Siena promoveerde en vervolgens moeiteloos het behoud verzekerde. Eind 2004 werd hij bij Siena weggehaald door een zwalpend Lazio. Na een tiende plaats werd zijn contract daar niet verlengd. Bij Palermo vroeg voorzitter Maurizio Zamparini hem enkel het behoud te verzekeren. Maar heimelijk mikt de club op een plaats die opnieuw recht geeft op Europees voetbal. In zijn Europees debuutjaar zit Palermo nog in de zestiende finales van de UEFA-beker, waar het straks Slavia Praag treft.

Plaatsten zich voor de halve finales van de Italiaanse beker : Palermo (tegen AC Milan), Inter (tegen Lazio), AS Roma (tegen Juventus) en Udinese (tegen Sampdoria). De halve finales (Inter-Udinese en Palermo-AS Roma) worden gespeeld op 22 maart (heen) en 12 april (terug).

Inter slaagde er na anderhalf jaar dan toch in de 31-jarige Braziliaanse linksbuiten Rodrigues Cesar weg te halen bij Lazio, waar hij sinds 2001 speelde. Daardoor zag de 20-jarige Bulgaar Valeri Bojinov een transfer naar Inter aan zich voorbijgaan. De jonge aanvaller moet bij Fiorentina blijven, dat hem vorig jaar voor vijftien miljoen euro kocht bij Lecce, maar waar hij vorige maand naar de B-kern was gestuurd.

Treviso trok na de middenvelders Walter Baseggio, die zondag zijn competitiedebuut in de Serie A maakte, de negentig minuten volmaakte en met zijn ploeg een gelijkspel haalde, en de Uruguayaan Gianni Bismarck Guigou (Fiorentina) ook een nieuwe spits en een doelman aan. Marco Boriello (23) van Sampdoria moet de aanval versterken, Matteo Sereni (30) kon bij Lazio international Angelo Peruzzi niet uit het doel verdrijven.

Ajax verkocht de 24-jarige Braziliaanse linksachter Maxwell aan Inter, dat de flankverdediger meteen uitleende aan Empoli. De Zuid-Amerikaan is nog maar pas hersteld van een kruisbandoperatie aan de rechterknie.

Riccardo Bonetto (ex-Beveren) verhuist van Empoli naar Ascoli, niet naar Lazio, hoewel daar sprake van was.

VOLGENDE SPEELDAG

8/02 Milan – Treviso, Messina – Siena, Chievo – Sampdoria, Udinese – Reggina, Juventus – Parma, Ascoli – Livorno, Palermo – Lazio, Fiorentina – Inter, Lecce – Empoli, Roma – Cagliari

TOPSCHUTTERS

1. Toni (Fiorentina) 22 goals ; 2. Trezeguet (Juventus) 18 goals ; 3. Totti (AS Roma) 13 goals ; 4. o.a. Shevchenko (AC Milan), Adriano (Inter), Gilardino (AC Milan) 12 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier