Trainer Vital Heynen van Maaseik wacht na het vertrek van zes spelers veel werk. “We kozen voor jong en Belgisch en staan nu voor een grote uitdaging. Het is een beslissing die we al een jaar geleden namen. Het EK, zowel van de volwassenen als van de jongeren, bewees dat het geen domme keuze is. Dat maakt ons nog zelfverzekerder. Maar de weg wordt niet makkelijker, het zal meer met hoogtes en laagtes gaan.”

Vanwaar dan die keuze ?

Vital Heynen : “Wat wil je als sportclub bereiken ? Een terugkerend element is : mensen in de omgeving aanspreken. Je bent ook een beetje een artiest die het publiek vermaakt. Een ploeg moet meer dan een match spelen, hij draagt ook een sociale functie. Daarvoor is binding nodig. Die willen we zo versterken, ook door op lange termijn te werken.”

Zoiets doe je – kijk naar Roeselare – ook met buitenlanders die ver raken in Europa, niet ?

“Dan ben je resultaatafhankelijk. We maakten het zelf mee, raakten al twee keer in de finale van de Final Four in de Champions League. Op een gegeven moment wen je aan winnen. En als je dan verliest, komt de problematiek pas bloot te liggen.

“Soms moet je terug naar de fundamenten, die weer neerzetten om opnieuw te bouwen aan dat maximale resultaat. Achteraf is het altijd leerrijk als het enkele jaren niet goed liep.”

Door die keuze lijkt nu wel een tekort aan ervaring in uw groep te zitten. Bang ?

“Tot anderhalve week geleden absoluut niet. In de supercup ( 3-0-verlies tegen Roeselare, nvdr) stelde ik wel vast dat het probleem groter zou kunnen zijn dan ik vooraf inschatte.”

En dat terwijl Hiroyoshi Hanano en José Rivera vertrokken. Die waren er vorig seizoen net bijgehaald om ervaring in de groep te krijgen. Vreemd toch ?

“De jongens die twee seizoenen geleden ervaring misten, zijn nu twee jaar ouder. Ze legden ondertussen een traject af dat volstaat om te stellen : nu kunnen ze zelf die verantwoordelijkheid dragen. Veel spelers zijn nu tussen 22 en 25 jaar, normaal de leeftijd waarop het kán lukken.”

Zit er nu minder kwaliteit in uw groep dan vorig seizoen ?

“Net meer. Meer potentieel – wat spelers kúnnen, in zich hebben – en dat komt er zeker eens uit. De vraag is : op het juiste moment ?

“Met een oudere groep zie je vaker volleybalverstandige oplossingen : simpele bal, op de juiste plaats gaan staan op het juiste moment … Dat gaan we een stukje missen.”

Wordt dat de achilleshiel van dit Maaseik ?

“Die zit niet zozeer in één spelonderdeel. Wel : hoe gaat de groep om met moeilijke momenten, zoals drie à vier punten of twee à drie matchen op rij verliezen ?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier