Meer kwetsbaarheid aub!

Iago Aspas vecht een duel met John Stones. © BELGAIMAGE

Ik wil een lans breken voor wat meer kwetsbaarheid in de voetbalwereld.

Onlangs las ik op de website van Sporza een artikel waarvan de kop me direct op het artikel deed klikken: ‘Enrique: ‘Ik was fout’.’ Dat zo’n simpele quote de aandacht trekt, zegt genoeg over de huidige standaard in de voetbalwereld, waar feilloosheid voorop moet staan. En wanneer je fouten maakt, geef je ze vooral niet toe. Toon je niet kwetsbaar, nooit, er is altijd wel een andere persoon voorhanden om de schuld toe te schuiven.

Luis Enrique deed dat eens anders en dat was opvallend, maar vooral zeer te prijzen. Zeker gezien zijn huidige functie als bondscoach van Spanje; een rol waarbij het functioneren niet onder een vergrootglas, maar onder een microscoop ligt.

De nieuwe trainer van de nationale ploeg had in zijn selectie voor de Nations Leaguematch tegen Engeland geen plek voor Iago Aspas. Hij dacht in zijn eerste wedstrijd als bondscoach gemakkelijk zonder de spits van Celta de Vigo te kunnen. Toen zijn eerste spits Diego Costa afhaakte, riep Enrique Aspas alsnog bij de ploeg en in de met 1-2 gewonnen wedstrijd speelde die zeer sterk.

Na afloop werd de bondscoach uiteraard al snel gevraagd naar zijn keuze om Aspas aanvankelijk niet op te roepen. Enrique had het zich heel gemakkelijk kunnen maken, door te zeggen: ‘Costa blijft in principe mijn eerste spits’ en ‘Aspas moet na een match niet meteen op meer speeltijd rekenen.’

In plaats van dat bekende riedeltje af te steken, gooide Enrique het echter over een andere boeg. ‘Ik was fout om hem niet op te roepen’, bekende hij. ‘Soms heb je een idee over wat je mag verwachten van een speler en laat hij op training zien dat je je vergist hebt. Hij trainde goed en speelde een sterke wedstrijd. Ik sta open voor verandering. De ploeg komt op de eerste plaats.’

In een wereld vol opgeblazen ego’s werkte de ontboezeming van de bondscoach van Spanje heerlijk ontnuchterend: de man die in zijn carrière al zoveel won en voor hetere vuren heeft gestaan dan het verklaren van het niet-selecteren van een speler, toonde zich een mens; feilbaar en daarmee kwetsbaar.

Dus voetbalmannen: meer kwetsbaarheid aub. Dat brengt het voetbal wat dichter bij het leven. Dank u.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier