Het sterrenteam van PSG, met Zlatan Ibrahimovic, Ezequiel Lavezzi, Christophe Jallet en Javier Pastore, zal in het nieuwe seizoen de strijd aangaan met het team van het prinsdom Monaco. Met de transfers van toppers als Radamel Falcao, João Moutinho en James Rodríguez belooft de Ligue 1 een stuk aantrekkelijker te worden voor het grote publiek. Veel doorsneevoetbalfans lieten de laatste jaren de Ligue 1 namelijk links liggen. De Franse competitie was inderdaad lang een van de minst spraakmakende in Europa. De grote namen zochten eerder hun heil in Spanje en Engeland. En verder was er natuurlijk de dominantie van Olympique Lyonnais. De ploeg, met de sublieme Juninho als spelverdeler, overrompelde in het eerste decennium van de 21e eeuw zeven jaar lang elke mogelijke ’titelkandidaat’. In het seizoen 2008/09 maakte Bordeaux een eind aan de hegemonie van Les Gones. Sindsdien beleefde de Ligue 1 opnieuw spannende tijden. De verschillende topteams bestreden elkaar met gelijkwaardige ploegen. De afgelopen vijf seizoenen leverden vijf verschillende winnaars op: Bordeaux, Olympique Marseille, Lille, Montpellier en vorig jaar het onvermijdelijke Paris Saint-Germain. Door de grote investeringen van voorzitter Nasser Al-Chelaifi won PSG zeer overtuigend het laatste kampioenschap. Ook bij het grote publiek speelde de ploeg zich in de kijker met uitstekende prestaties in de Champions League. In de kwartfinale vond het echter de Spaanse grootmacht Barcelona en een grote portie pech op zijn pad. Sommigen vreesden al dat er een nieuwe Franse hegemonie in de maak was. Dat was buiten de Russische zakenman Dmitry Rybolovlev gerekend. De Rus smeet met het geld waardoor velen het pas gepromoveerde Monaco al beschouwen als de ultieme uitdager van de ploeg uit Parijs. En de transferperiode is nog niets eens halfweg! Toch is het nog afwachten of Monaco een volwaardige tegenstander zal zijn. Want wie PSG al aan het werk heeft gezien, zag immers een evenwichtig uitgebouwd team. De perfecte combinatie van gevestigde waarden, zoals Zlatan Ibrahimovic, en enkele opkomende talenten, denk maar aan Blaise Matuidi, Marco Verrati en het eigen jeugdproduct Mamadou Sakho. Of Monaco ook met een dergelijk team voor de dag gaat komen, is nog maar de vraag. Want een heel team van sterren bij elkaar kopen is niet voldoende. Kijk maar naar het wisselende succes van FC Anzji Machatsjkala. Maar door de komst van de supersterren zal de doorsneefan wel opnieuw zijn weg vinden naar de Franse competitie.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Joke Spaepen, Kortemark

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier