Sinds de aanstelling van Georges Leekens begin juni realiseerde KV Kortrijk al acht transfers. De Kerels lijken zo klaar voor het jaar van de bevestiging op het hoogste niveau. ‘Onze ambitie is opnieuw het behoud. ‘

Het zou wel eens een verrassende transferperiode kunnen worden”, gniffelde Joseph Allijns bij de persvoorstelling van Georges Leekens (met zijn 60 de op een na oudste trainer in de Jupiler Pro League, na Aimé Anthuenis (65) van Germinal Beerschot) op 8 juni in het stadion van KV Kortrijk. De advocaat, al acht jaar voorzitter bij de Kerels, wist heel goed waarover hij het toen had. Want op amper een paar dagen tijd had zijn nieuwe trainer al zijn strijdplan voorbereid en zijn boodschappenlijstje opgemaakt. Zijn uitgebreide netwerk van contacten deed de rest.

Trouw

Vrij snel raakte bekend dat middenvelder Davy De Beule (27) een nieuw contract kreeg. Daarna verlegde Leekens zijn focus naar Club Brugge, waar hij (de uitgerangeerde en fel gecontesteerde) doelman Glenn Verbauwhede (24) overtuigde om naar Kortrijk te terug keren, samen met spits Brecht Capon (21) en de beloftevolle goalie Tom Vandenbossche (20). De technische staf – waar alleen oud-international Yves Vanderhaeghe als assistent aanbleef – werd vervolledigd met keeperstrainer Philippe Vande Walle (47) en Rudi Verkempinck (43), twee volgelingen die perfect weten wat Leekens verlangt: onvoorwaardelijke trouw, veel inzet en professionalisme, én het neerzetten van een stevige structuur.

Om al het goede (aanvallend voetbal, met een hoogst ongebruikelijke driemansverdediging) van vorig seizoen te bevestigen, was er nood aan ervaring op het hoogste niveau. Linkermiddenvelder Tom Soetaers (28), op een zijspoor bij RC Genk, werd overtuigd, net als linker- of centrale verdediger Loris Reina (29) – overbodig bij de buren van SV Zulte Waregem – en de gestalterijke Servische centrale verdediger Mladen Lazarevic (25), die met SV Roeselare zes maanden lang moest vechten om te overleven in de Jupiler Pro League. Als doorgeefluik tussen verdediging en aanval greep Leekens terug naar een oude bekende: de minzame Serviër Nebojsa Pavlovic (27), waarmee hij eerder samenwerkte bij AA Gent en Lokeren OV. De coach weet immers heel goed wat hij aan de controlerende middenvelder heeft. Iemand die ballen recupereert, snel afgeeft en veel vuil werk opknapt voor de meer begaafde voetballers die voor hem lopen. Zijn spel oogt helemaal niet spectaculair, maar het is vooral zijn efficiëntie en soberheid die Leekens kunnen bekoren. Om de power aanvallend te verhogen, koos Leekens voor de linksvoetige Kroaat Leon Benko (25), die het vorige seizoen bij Standard heel moeilijk had om zich door te zetten tegenover geduchte concurrenten als Dieumerci Mbokani, Milan Jovanovic en Igor De Camargo. Tel daarbij het behoud van een waardevolle voetballer als Sven Kums (21), en je weet dat KV Kortrijk straks een meer dan valabel eersteklasseteam op de been kan brengen. Het motto van de coach is duidelijk: hij wil alleen werken met ploegspelers, niet met jongens die uit zijn op individueel succes.

Garanties

Leekens zocht en vond dus snel een combinatie van fysiek stevige voetballers en jongens met een individuele actie en voldoende technisch vermogen. Hij vroeg en kreeg de garanties die hij wenste. “Dat mag ook, als je fungeert als coach naar Engels model”, stelt hij. “Ik heb een visie op lange termijn in mijn hoofd. Daarom doe ik nu ook meer dan alleen maar trainingen geven. De medische begeleiding is bijvoorbeeld een speciale materie, die me als kinesist erg boeit.” Zo greep Leekens al op verschillende vlakken in: er kwamen een sauna en een jacuzzi, er werd een fitnessruimte met vernieuwde toestellen gemaakt, de kleedkamers werden gedeeltelijk verbouwd en de kinesistenpraktijk vergroot. Iedereen binnen het Guldensporenstadion werd ondertussen geconfronteerd met het perfectionisme van Leekens, die streeft naar een professionele structuur. Met Jean Bouttens werd er zelfs een teammanager aangesteld. “Er moet hier een familiale sfeer heersen, in een duidelijk professioneel kader. Tijdens en na de trainingen zijn de hartslagmeters vanaf nu verplichte kost. Op dat vlak moeten we een zekere achterstand wegwerken. Verder teren op het verleden, dat zou pas verkeerd zijn. Modern voetbal eist een intensieve aanpak.”

De impact van Leekens gaat verder dan enkel het sportieve aspect. Zijn komst (en de mediabelangstelling die ermee gepaard ging) deed deuren opengaan bij sponsors en seathouders, zodat ook het aantal abonnementen steeg. Voorzitter Allijns liet al uitschijnen dat het budget straks wordt opgetrokken van drie naar vier miljoen euro. “Wij rekenen daarvoor op de extra inkomsten die we straks kunnen genereren uit de tv-gelden, de sponsoring en de horeca.” Velen vragen zich af vanwaar die financiële middelen plots komen, want amper een goed jaar geleden moest toenmalig trainer Hein Vanhaezebrouck bedelen en vaak bidden om aan een valabele selectie te geraken. Leekens is duidelijk de locomotief die geïnteresseerden met zijn vlotte babbel over de brug moet halen.

Hoofdsponsor Vasco zal een extra inspanning doen, maar het is ondertussen ook duidelijk dat de invloed van bestuurslid Jean-Marc De Grijse (zoon van ex-voorzitter Arsène, die in 1988 Leekens voor het eerst naar KV Kortrijk haalde en een boerenseizoen beleefde met een zesde plaats) als voorzitter van de sportieve cel toenam. Bovendien verzorgt de coach perfect zijn pr-activiteiten. “Georges vraagt echt geen onmogelijke zaken”, weet Allijns. “Zijn eisen zijn redelijk en begrijpelijk. Het gaat vaak over vrij eenvoudige aandachtspunten. Hij is de ideale man om ons te wijzen op details die onze clubwerking vooruit kunnen helpen. Op termijn willen we graag uitgroeien tot een stabiele eersteklasser. Voor komend seizoen is het onze ambitie om opnieuw veertiende te eindigen en zo het behoud veilig te stellen. Ik denk dat we, met de al gedane inspanningen, gewapend zijn tegen de degradatie.”

Bij de buren van SV Zulte Waregem – aartsvijand nummer één – spreken ze graag van een meesterlijke zet van KV Kortrijk. Een bestuurslid omschreef het als volgt. “In Zuid-West-Vlaanderen luidt een spreekwoord: ‘Met Georges Leekens en Francky Dury kan je nooit zakken uit de eerste klasse. ‘” We zijn benieuwd of we binnen enkele maanden die quote nog eens mogen opdiepen.

door frédéric vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier