Standard is goed op dreef in play-off 1: na twee speeldagen behaalde het evenveel zeges. Nochtans was het dit seizoen niet altijd rozengeur en maneschijn bij de Rouches.

Wanneer is de klik er gekomen voor Standard?

Mémé Tchité: “Na de wedstrijd tegen Anderlecht.”

Die 1-3-zege was voor Standard een mijlpaal, akkoord?

“Ja, maar ik had het eigenlijk over het 2-0-verlies in het Constant Vanden Stockstadion (op 23 januari, nvdr).”

Ah?

“In mijn ogen toonde die match, die we onverdiend verloren, aan dat we een hecht blok kunnen vormen en een wedstrijd naar onze hand kunnen zetten. We gingen die avond weliswaar met lege handen naar huis, maar we waren een ervaring en veel antwoorden rijker.”

Dat is toch niet de enige referentie …

“Nee, de bevestiging volgde nadien: de kwalificatie voor play-off 1 tegen Germinal Beerschot (1-0). In die match hebben we volwassen gespeeld.”

Er valt toch ook iets te zeggen over de 1-3 tegen Anderlecht?

“Dat het nonsens is dat we met een zogezegde B-ploeg hebben gespeeld. In onze kern is iedereen capabel om te spelen. Maar goed, we hebben iedereen verbluft en de waarde van onze spelersgroep in de verf gezet. Als we een dergelijke prestatie kunnen neerzetten zonder enkele steunpilaren, dan is dat heel interessant voor de toekomst. Nu hebben we Anderlecht een hak gezet, en dat zal paars-wit pijn hebben gedaan. Volgens mij verliezen ze 30 procent van hun sterkte met het vertrek van Boussoufa. Ja, ik was echt gelukkig op de bank, voor iedereen. Mijn complimenten voor Dominique D’Onofrio: hij bleef al die tijd overeind, zelfs toen het wat minder ging met Standard.”

Wat onthoud je uit de kwalificatie voor de finale van de Cofidis Cup?

“Veel, heel veel emotie. We zijn tot op de bodem gegaan voor die kwalificatie. Die dag zag men het ware Standard spelen. Het was niet eenvoudig, maar goed, enkel het eindresultaat interesseert mij. Ik ben heel trots dat we die finale mogen spelen, maar tegen Westerlo wil ik uiteraard ook winnen …”

Hoe zie je de toekomst voor Standard in de competitie?

“Niemand kan voorspellen wat er nog zal gebeuren in play-off 1. Elke kandidaat heeft zijn troeven en niemand mag op zijn lauweren rusten.”

Welke spelers maakten tot nog toe een goede indruk op je?

“Ik houd van spelers als El Ghanassy, Mboyo, Barda, Vossen, Ogunjimi, Lukaku en Legear. Als die laatste in vorm is, dan is hij zelfs beslissender dan Lukaku.”

Denk je dat je ploegmaat Axel Witsel klaar is om de stap naar Spanje te wagen?

“Nee.”

Hoezo?

Axel haalt een zodanig hoog niveau dat hij overal kan spelen, niet alleen in Spanje: hij zou ook perfect meekunnen in Engeland of Duitsland. Zijn kwaliteiten staan buiten kijf, maar je moet ook wat geluk hebben om bij een topclub te raken …”

Hoe staat het trouwens met je poging om voor de nationale ploeg te spelen?

“Mijn advocaat Luc Misson probeert nu onder andere aan te tonen dat de documenten die me aan Rwanda toewijzen vals zijn. Ik begrijp er niets meer van, ik wacht gewoon af. Dieu décidera. Ik hoop echt op een dag Rode Duivel te zijn, zo kan ik iets teruggeven aan België.”

DOOR PIERRE BILIC

“Spanje, Engeland of Duitsland: Axel kan overal mee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier